Търсенето на златни бижута в света падна с 16% до 461 тона

Търсенето на златни бижута в света падна с 16% до 461 тона

Търсене на бижута през третото тримесечие на 2019 г. е паднало с 16% спрямо същия период миналата година и възлиза на 460,9 тона. Това става ясно от доклада на Световния съвет за златото "Динамика на търсенето на злато", цитиран от световните агенции.

Отрицателните настроения сред потребителите, дължащи се на запазилата се геополитическа и икономическа несигурност, съчетани със значителното повишаване на цената на златото са довели до намаляване на търсенето на бижута на всички основни пазари, посочват експерти на организацията. Ако цените на пазара за бижута продължават да растат, търсенето ще остане сдържано, посочва директорът на групата за пазарно проучване към Световния съвет за златото Алистър Хюит.

От отчета на Съвета става ясно, че цената на златото през третото тримесечие се е повишила с 5% на годишна основа и е достигнала равнище от около 1500 долара за тройунция, главно заради геополитическото напрежение, забавянето на икономическия растеж и понижаването на водещите лихви на централните банки по света.

Общото търсене на злато през периода юли-септември възлиза на 1108 тона, което е с 3% повече, отколкото през същия период миналата година, се посочва в доклада. Общото предлагане на пазара на злато през разглеждания период е нараснало с 4 на сто до 1220 тона. Централните банки са купили 156,2 тона злато, което е с 38% по-малко спрямо същия период през 2018 г., която бе рекордна по този показател за целия период на следенето му, посочва Световния съвет за златото.

От началото на годината централните банки са купили 547,5 тона злато, което е с 12% повече, отколкото през аналогичния период миналата година, посочи Хюит.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.