Покрай празниците от началото на месеца, свързани с виното - Трифон Зарезан по стар и нов стил и Св. Валентин, търсенето на напитката се е увеличило с около 20%, отчитат от избите в страната.

Изпълнителният директор на ИА по лозата и виното Красимир Коев смята, че увеличението е драстично, защото всеки ден от февруари някой някъде празнува Трифон Зарезан или нещо друго.

Основен е интересът


към червеното, на което се падат 70% от поръчките


а останалата част е за бялото и розето, отчитат винарите.

Според Галина Нифору, председател на Асоциацията на износителите на вино, у нас годишно се консумират 50-60 млн. л вино, произведено в избите, още толкова е домашното, а на вносните вина се падат не повече от 10% от нашия пазар. „Интересен факт е, че от 2 години консумацията у нас на вино надвишава употребата на ракия“, поясни тя.

По думите й у нас най-продавано е виното в ценовия сегмент до 5 лв. бутилката, а на второ място - от 7 до 10 лв., където има и най-голяма конкуренция между производителите и търговците. Нифору каза още, че по подобен начин стоят нещата и за немалка част от износа ни, където преобладават средни цени от 1-1,50 евро за бутилка. Изключение прави Китай и там продаваме на средна цена от 4,70 долара за бутилка и по този показател сме


на пето място от вносителите на пазара там


поясни тя. Най-високи продажби на вино зад граница имаме в Полша, Русия, Скандинавия, Холандия, Белгия.

Красимир Коев, шеф на ИА по лозата и виното, обаче смята за отминали времената на евтиния ни износ. „В страните от Западна Европа по рафтовете в магазините цените на вината ни са от 8 до 15 евро бутилката. За Русия в последните години най-евтиното вино е изнесено на цена от 2 евро. Италианците и испанците продават там за по 0,87 евро или 0,93 евро.


Голямо увеличение има на износа ни за Китай

за където са продадени 5,5 млн. л, като цената на бутилка на някои от вината ни достига 8 евро. За САЩ сме изнесли през 2018-а 1,5 млн. бутилки.

„За миналата година вътрешната консумацията е 117,5 млн. л. От тях 5,89 млн. л е вносното от далечни страни като Аржентина, Чили, ЮАР, Австралия, Нова Зеландия и от ЕС от Италия, Испания и Франция“, поясни Красимир Коев. По думите му наши производители вече правят редовен експорт на вино за 7-8 страни в Африка, въпреки първоначалните опасения, че подобни сделки ще са епизодични.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Роботите изместват месари и правят палачинки

Автоматизацията на българския бизнес доведе до въвеждане на роботи на мястото на стругари, месари, бояджии и кроячи, могат да правят и палачинки и да дирижират симфоничен оркестър, показва проучване браншова организация по автоматизация (ПАРА). По-ниско платените и трудни длъжности биват заменени от неуморни и безпристрастни машини основно в хранително-вкусовата промишленост, автомобилния сектор, фармация, машиностроене и обработката на метали.

Пак фалшиви мейли от НАП, "служител" кани в данъчното

Разпространяват се фалшиви имейли от името на НАП, предупреждават от Агенцията. Те представляват съобщение за предстояща ревизия, като дори се споменава име на „служител“ в приходната администрация.

Осем начина, по които блокчейн ще промени обществото ни

Компании без шефове, микроразплащания между машини и по-ефективно управление на идентичността - това са само част от приложенията на тази децентрализирана технология, които тепърва ще навлязат в живота ни