Търсенето на природен газ в Европа с исторически ръстове

Търсенето на природен газ в Европа с исторически ръстове

Цените на синьото гориво рекордни за лятото

Цените на природния газ са рекордни за това време на годината в Европа, подхранени от ниските нива на резервите в газохранилищата, прекъсване на доставки и бума в търсенето на суровината в Азия. През миналата седмица суровината, търгувана в ключовия европейски хъб - нидерландския TTF достигна ниво от 38,65 евро за мегават, което е най-високото ниво в статистиката на Refinitiv Eikon. Тези фактори обещават ръст на цената през зимните месеци и по-високи сметки за потребителите, прогнозира Ройтерс.

Ниските температури през тази зима намалиха съществено резервите от газ в Европа. По традиция хранилищата се пълнят сега, в летните месеци, когато търсенето е по-слабо и цените падат. През тази година обаче тенденцията е различна и цената расте още от сега.

Прогноза на Международната агенция за енергетика (МАЕ) сочи, че през втората половина на 2021 година потреблението на газ в Европа ще се повиши с 25%. Това е най-същественият годишен ръст от 1985 г. насам. Една от причините за повишеното търсене на суровината в Европа са и екологичните амбиции, които постепенно затварят въглищни мощности и държавите се обръщат към природния газ като енергоизточник.

Влияние на пазарите може да окаже и решението на "Газпром" да не участва в търгове за разпределение на допълнителни обеми, проведени от Украйна. За анализаторите това е ясен сигнал, че Москва разчита силно на "Северен поток 2", за да задоволи нуждите на Европа от газ. Но газопроводът още не е готов - плановете са да бъде въведен в експлоатация до края на годината.

Европа може да разчита и на втечнен газ, но в момента има увеличено търсене в Азия и доставките са насочени именно натам. В момента цените в Европа не са толкова атрактивни, каквито са на азиатските пазари и танкерите трудно идват до Стария континент.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.