Търсенето на петрол от Запада ще намалее, но в Индия и Китай ще расте

Търсенето на петрол от Запада ще намалее, но в Индия и Китай ще расте

105,6 млн.барела нефт ще харчи човечеството към 2025 г., прогнозира ОПЕК

Търсенето на петрол в силно индустриализираните държави ще премине от лек растеж към понижение след 2020 година, а Индия и Китай ще поддържат растежа на петролното потребление през следващите десетилетия. Това прогнозира в годишния си доклад за перспективите на пазара Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), цитирана от ДПА.

Световното търсене на петрол ще достигне 105,6 млн. барела дневно до 2025 г., което е с 6,9 млн. барела повече, отколкото миналата година, според доклада, представен днес във Виена. Това повишение ще се дължи предимно на развиващите се страни и страните с нововъзникваща пазарна икономика в дългосрочен план.

Индийската промишленост и увеличаващата се средна класа ще имат нужда от 5,4 млн. барела дневно повече петрол до 2040 г., а Китай ще се нуждае от допълнителни 4,4 млн. барела дневно до същата година, сочи оценката на ОПЕК.

Очаква се Индия да бъде страната с най-бърз растеж на петролното търсене и с най-голямо допълнително търсене, се отбелязва в доклада. Богатите икономики в Северна Америка, Западна Европа, Япония, Южна Корея и Океания ще потребяват 9,6 млн. барела дневно по-малко според дългосрочната прогноза на картела.

Докато търсенето в Европа, Източна Азия и Океания вече се понижава, за американските пазари се очаква да се насочат в тази посока до 2022 г., отбелязва ОПЕК. Организацията прогнозира "вяло икономическо представяне и продължаващо подобряване на ефективността през следващите няколко години".

Четиринайсетте държави от ОПЕК, които добиват 29 процента от световния петрол, очакват търсенето на техния петрол да се понижи до към 2025 г., когато се очаква американският добив да започне да спада. Петролният картел отбелязва, че очаква добивът му да намалее до 32,8 млн. барела дневно към 2024 г., допълва Ройтерс. За текущата година прогнозата е за добив от 35 млн. барела дневно.

През последните години предлагането от ОПЕК намалява, тъй като е в сила споразумение, в което участват и държави извън картела, за понижение на добива в подкрепа на пазара. По-високите цени, резултат от споразумението, подкрепиха добива на държавите извън картела, а ОПЕК очаква да свие производството си и през 2020 г.

САЩ добиват рекордни количества петрол благодарение на шистовата революция, която позволява чрез нови технологии да се добива петрол, който преди се е смятал за нерентабилен. Предлагането на ОПЕК спадна в резултат на доброволното ограничаване и американските санкции срещу държавите от картела Венецуела и Иран.

ОПЕК очаква предлагането на американски шистов петрол да достигне 16,9 млн. барела дневно през 2024 г. спрямо 12 млн. барела дневно през 2019 г. Растежът ще се забави и ще достигне максимума си на равнище 17,4 млн. барела дневно през 2029 г., се прогнозира в документа.

В доклада на ОПЕК за перспективите на световния петролен пазар се посочва още, че съвременните цифрови технологии и анализ на данни ще имат ключова роля в развитието на петролногазовия отрасъл.

През идните години особено широко разпространение ще получат решенията на базата на т. нар. големи данни (big data) и блокчейн технологиите, отбелязват експертите на картела.

Според тях расте и ролята на изкуствения интелект в процеса на локализация и оценка на петролните находища.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

НАЙ-ГЛЕДАНИ