Търсене стимулира строителството на 250 хил. кв. м цехове и складове

Търсене стимулира строителството на 250 хил. кв. м цехове и складове

За полугодието 60% от инвестициите в страната са в офиси

250 хил. кв. м нови цехове и складове ще бъдат построени до края на годината, като по този начин площите в сегмента само в София ще се увеличи с една четвърт над наличните сега почти 1 млн. квадрата, сочи анализ на голяма консултантска компания. Два от големите проекти са за логистичен център и фабрика в индустриална зона Божурище.

Пазарът на индустриални имоти в София отбеляза значителна наемна активност през първата половина на 2018 г. с 42 000 кв. м наети площи. Предлагането на първокласни имоти под 10 000 кв. м се движи около 4.5 евро/кв. м.

На пазара на офиси основен фактор за търсене е преместването на фирми в нови или по-големи помещения. С наемни сделки за 66 982 кв. м офис пазарът запази висока активност през първата половина на 2018 г., показват данните от нейн анализ. Прогнозата е към края на тази година общата площ на наемния пазар да достигне 140-150 000 кв. м.

„Търсенето на качествени площи с добра локация остава стабилно както в София, така и в големите градове. В основата са както продължаващото разрастване на компаниите от IT сектора и центровете за споделени услуги, така и прегрупирането на бизнеси в резултат от сливания и придобивания в международен план“, коментира Станимира Пашова, мениджър в Cushman&Wakefield Forton.

През първата половина на 2018 г. в София бяха въведени в експлоатация няколко първокласни офис сгради с обща площ 37 800 кв. м. В ход е строителството на 334 000 кв. м площи клас А и В, от които 166 000 кв. м се очаква да получат разрешение за ползване през тази или в началото на следващата година. Наемите остават стабилни, като търсените от собствениците на първокласни площи нива се движат между 13 и 15 евро/кв. м.

Офис пазарът продължава да е във фокуса и на инвеститорите. През първата половина на 2018 г. бяха приключени продажби за над 220 млн. евро или над 60% от общия инвестиционен обем в страната.

Движен от ръста на потреблението, пазарът на търговски площи също показа наемна и инвестиционна активност през първата половина на 2018 г. През второто тримесечие във фокуса беше big-box сегментът, основно покрай разрастването на големи хранителни вериги и търговци от сектора „направи си сам“, ремонтите и обзавеждането на дома. Заедно с разрастването на вече присъстващите търговци, българският пазар става все по-атрактивен и за навлизане на нови козметични и модни брандове. Вълната от навлизане на нови международни и регионални брандове се очаква да продължи с нови откривания в близките години.

След лекото покачване от края на 2017 и началото на тази година наемните нива в София остават стабилни. За моловете те са 32 евро/кв. м за малък търговски обект в зона с висок трафик, а за бул. „Витоша“ средните наемни нива се движат около 50 евро/кв. м. С нарастването на активността на наемателите средната незаетост в търговските центрове в София плавно намалява, като към средата на годината тя е около 9%. В най-добре представящите се молове на пазара нивата на свободни площи се движат в рамките на 1-2%.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.