Търсачи на злато скочиха на разрешително за канадска фирма
6

Търсачи на злато скочиха на разрешително за канадска фирма

Национален инициативен комитет стартира подписка да не се „дупчи“ Средна гора за благородния метал

Над 4 000 членове на Българската асоциация на търсачите на самородно злато и метеорити  /БАТСЗМ/ са против дадената възможност на канадската компания „Дънди прешъс  металс Челопеч“ ЕАД да извършва проучвания в землището Свети Никола върху площ от 155 кв км в Средна гора, заяви председателят на организацията Кирил Стаменов, който участва в информационна среща в братядаскаловското село Сърневец.

Срещата бе по искане на жителите на дузина села в региона, в нея участие взеха областният управител на Стара Загора Гергана Микова и народният представител от ГЕРБ Радостин Танев.

Близо 100 души изпълниха  заличката на местното народно читалище „Пробуда 1928“, за да изразят недоволството си от начина, по който тихомълком в началото на годината от министерството на енергетиката са издали разрешителното за проучване.

Хората припомниха, че съобщението е било изпратено до кметовете на 6 общини в Старозагорска и Пловдивска области на 29 декември м.г., като срокът за отговор и становище е бил едноседмичен. На 21 декември в Държавен вестник е публикувано съобщение за издаденото на 13 декември разрешение за срок от 3 години . През този период канадската компания трябва да вложи минимум 470 000 долара в търсещо-проучвателни дейности. Ако бъдат намерени сериозни находища и компанията реши да започне добив и преработка  правителството и „Дънди прешъс металс“ ще се договарят за концесионните такси.

Събралите се в Сърневец са категорични, че не желаят такова проучване и вече са създали инициативни комитети по места, които настояват МЕ да отмени разрешението. Те се опасяват че дори при проучванията има опасност от замърсяване на природната среда.

Предстои да бъде стартирана подписка, която да бъде събирана не само от нарочената за златоносна територия , а и в цялата страна, съобщи представителят на инициативата Кольо Колев, който живее в съседното Пъстрово и се занимава с етерично маслени култури и преработка на билки.Сред потърсените за съдействие експерти е и работещият в Канада проф. Димитър Караманев, специалист по екология, който не крие опасенията си за природната среда при познатата и използвана технология за добив.

 „На този етап добивни работи в площ „Свети Никола“ на практика не се извършват…Евентуална експлоатация на руди в площта ще бъде извършвана след регистриране на  търговско откритие на находище на подземни богатства и предоставяне на  концесия за добив при условията на екологичното законодателство в страната.“, заяви в отговор на питане в парламента  наскоро министърът на енергетиката Теменужка  Петкова.

Същото повтори и народният представител Радостин Танев, който е сред задалите въпроси по темата. Според него все още има много път до реалното стартиране на проучванията,а за евентуална разработка на хипотетичното находище ще трябва да се премине и през процедура на ОВОСС от екоминистерството. Все още нямало по думите му план за проучване от канадската компания, който трябва да бъде одобрен както от МЕ така и от МОСВ.Лично той имал готовност да зададе нов въпрос за ситуацията и се ангажира населението да получи своевременно отговорите на институциите.

Участници в разгорещеното обсъждане смятат, че разрешението е издадено „на тъмно“, според тях канадската компания е успяла да се сдобие с правени преди десетилетия проучвания. Те напомнят, че в този район добив на злато е имало още в античността, а и сега след поройни дъждове по течението на реките могат лесно да бъдат пресети златинки и по-големи късове самородно злато.

„Това не е първата ни среща с хората от региона, преди две години успяхме да стопираме издадена вече концесия за добив на друго място.Смятам че с обединени усилия и без да политизираме проблемите ще можем да стигнем да взаимноприемливо решение!“, коментира старозагорският областен управител Гергана Микова.

49 са постоянно живеещите в Сърневец, още 64 са с временна регистрация, през последните два-три месеца към тях са се присъединили още толкова с наследствени имоти, уточни кметският наместник Павлина Ганева. Далеч непълна справка показва, че пряко или косвено от проучванията в землището Свети Никола ще бъдат засегнати над 100 000 души от шестте общини. Кметът на една от засегнатите общини Брезово, Пловдивско Христо Енков изрази надежда, че институциите ще се вслушат в гласа на разума и няма да допуснат регион с прекрасни природни дадености за различни видове туризъм да бъде опустошен. „Дал съм съгласието си да бъда избран за председател на националната екологична инициатива на предстоящото общо събрание, което ще се проведе в Стара Загора на 26 юни, смятам че проблемът не бива да бъде оцветяван политически, защото въздухът и водата са за всички.“, подчерта той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.