Търновският университет разкрива филиал в Р Северна Македония

Търновският университет разкрива филиал в Р Северна Македония

Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий” ще бъде първият български ВУЗ със свой филиал в Република Северна Македония.

Ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов съобщи, че лично министър председателят на южната ни съседка Зоран Заев се е ангажирал да подкрепи инициативата и да съдейства за успешната и реализация. Предложението трябва да бъде гласувано на следващото заседание на Министерския съвет на Северна Македония, което ще се проведе следващата седмица.

„Ще се опитаме заедно- България и Република Северна Македония да изградим отново мостовете, които бяха разрушени”, коментира проф. Бонджолов.

Филиалът на ВТУ ще бъде разкрит към Международния славянски университет в град Свети Николе. Близките отношения между двата ВУЗ-а, българския и македонския, са от 2017 г., когато делегация на ВТУ посети МСУ  беше сключена спогодба за обучение и обмен на студенти и преподаватели. Търновският университет тогава прие да обучава по своите магистърски и докторски програми с предимство и при по-облекчени условия предложените от славянския университет кандидати.

Преговорите за разкриване на филиал на Великотърновския университет в Македония продължиха три години. През есента на 2018 г. ВТУ кандидатства пред македонското правителство за акредитация с три магистърски програми по регионално развитие, англицистика и приложни компютърни науки. Заявените студентски бройки бяха сто, като за нуждите на обучението Международния славянски университет предостави част от своите материално-технически и учебни бази в градовете Свети Николе и Битоля.

Ректорът на ВТУ, проф. Христо Бонджолов тогава коментира, че чрез университета в Св.Николе, търновкият ВУЗ ще може да набира и да приема студенти и от Албания, Сърбия и Косово. Вече се работи активно и по съвместни докторски програми.

Великотърновският университет работи много активно от години с чуждестранните висши учебни заведения, особено по програмата „Еразъм”. Ректорът проф. Бонджолов съобщи, че ВТУ е спечелил 2 проекта за модернизация за над 4 млн. лв. по програмата „Наука и образование” и още 3 проекта по програмата „Еразъм” на обща стойност 1,4 млн. евро.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.