Търновци ще се мерят колко ще тежат на Венера и Марс

Търновци ще се мерят колко ще тежат на Венера и Марс

Културно-образователно събитие под надслов „Космическият устрем на Европа"  по повод настъпването на астрономическото лято (21 юни) и отбелязване на народния празник Еньовден, организира Регионален исторически музей – Велико Търново.

На 23 юни в музей "Възраждане и Учредително събрание“ ще бъде експонирана астрономическа постерна изложба, а парковото пространство пред сградата  ще се трансформира в образователни работилници, свързани с небесните тела, космическите апарати и с най-емблематичните мисии на Европейската космическа агенция. Събитието е част от проект, финансиран от агенцията – „Разработване на дигитални планетариумни програми и съпътстващи образователни събития, представящи мисиите на Европейската космическа агенция – ЕСА”.

Посетителите ще могат да си изработят от рециклирани материали (хартиени кутии, капачки и др.) космически апарати от звездния флот на ЕСА, научавайки повече за мисията на всеки един от тях; да направят красиви пикселизирани модели, подобно на фотографиите, заснети по време на космически мисии; да се запознаят с характеристиките на геоида – действителната форма на Земята, като сами го пресъздадат. Любителите на астрономията ще имат възможност да „претеглят“ своята тежест на всяка планета от нашата Слънчева система, както и да наблюдават уникална демонстрация на това как се образуват кометите в космическото пространство. Научно-популярният филм „Космическият устрем на Европа“, представящ мисиите на звездния флот на ЕСА към вълнуващите загадки на Космоса, ще бъде излъчен на втория етаж в музей "Възраждане и Учредително събрание" от 14,30 ч., 15,30 ч., 16,30 ч. и 17,30 ч. Събитието е с вход свободен и ще протече при спазване на противоепидемични мерки.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.