Търговските вериги с повече  БГ стоки по рафтовете до 31 декември (ОБЗОР)

Търговските вериги с повече БГ стоки по рафтовете до 31 декември (ОБЗОР)

Мерките за повече местна продукция са в сила до края на годината засега

Най-големите търговски вериги в България приеха решението на правителството задължително да предлагат български стоки. Консенсусът е бил постигнат след среща на представители на търговците с премиера Бойко Борисов и земеделския министър Десислава Танева.

Търговските вериги и държавата са се обединили около работещи мерки в подкрепа на българските местни малки производители. Мерките са с краткосрочен и дългосрочен характер, стана ясно на съвместен брифинг в Министерския съвет на министъра на земеделието и храните Десислава Танева и представители на търговските вериги.

Постановлението, прието от парламента във вторник, регламентира

 

създаването на регионални

"къси канали" за доставка в търговските вериги

 

В Народното събрание бе прието и определението за обхвата на търговските обекти, които ще попаднат в това постановление - всеки оператор, който има над 10 обекта на територията на цялата страна. Освен това парламентът направи спазването на наредбата задължително и прие санкции за търговските вериги, които по време на извънредното положение не спазват актове на Министерския съвет за защита на производството на храни. Глобата е от 15 до 25 000 лева при първо и от 30 до 50 000 лева при повторно нарушение.

Няма изключена верига от постановлението, което включва и малките производители да имат достъп до къси доставки. Ще се използват всички канали за достъп, заяви Десислава Танева. От думите на Танева стана ясно, че постановлението на МС, според което търговските обекти, които са част от вериги от магазини, са длъжни да предлагат българска продукция на местни производители в обектите си, е било обсъдено след това и с представители на веригите.

Постигнахме обединение и българските производители да получат достъп до допълнителен канал на доставка, каза Танева. По думите й мерките са по няколко направления, но основното остава достъпът до българския потребител.

Засега мерките да има повече българска продукция по магазините ще са в сила до 31 декември, посочи министърът на земеделието и допълни, че би искала

 

мерките да продължат и

след извънредното положение

 

В контекста на мерките за подкрепа на българското производство Десислава Танева уточни, че е предоставена възможност секторът „Плод и зеленчук“ да получи 75% от обвързаната си подкрепа като предварителен кредит с 2% лихва с цел да продължат производството си.

Вторият пакет от мерки предвижда възможността на сектор „Растениевъдство“, който може да кандидатства по европрограми за закупуване на хладилници и друга техника, да получи авансово субсидията, за да отговорят на изискванията на търговските оператори за излагане на продукцията, каза още Танева.

Имаме общо разбиране за необходимостта по смислен начин да бъде подпомогнат българският производител, нещо, което сме правили и досега, посочи Милена Драгийска, управител на Лидл България. По думите й в криза трябва да се отворят максимално много канали и мерки, затова такива са предложени на срещата днес.

Поискахме от Министерството на земеделието да скъсим пътя на комуникация. Помолихме за списъци на оранжерии и ферми, от които да купуваме продукция, каза още Милена Драгийска. Сдружението за модерна търговия е представило на срещата свои мерки как да се финансират спешните мерки за подпомагането на българските производители. Предложенията касаят също

 

логистиката на стоките и имат както

краткосрочен, така и дългосрочен характер

 

Борисов и Танева са провели видеоконферентна среща със земеделски производители от секторите „Животновъдство“, „Плодове и зеленчуци“, „Риба и рибни продукти“ и „Пчеларство“. По време на разговора са били обсъдени предприетите мерки от страна на държавата и затрудненията, които производителите срещат при реализиране на продукцията си. Производителите са заявили, че правителственото постановление е алтернатива за малките производители. Представителите на бранша са подчертали, че искат да продават стоката си в България и по думите им именно търговските вериги са канал за реализация на продукцията им. Те настояват срокът на действие на постановлението да бъде без ограничение.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.