Търговските вериги предлагат отлагане на мерките до 21 ноември

Търговските вериги предлагат отлагане на мерките до 21 ноември

Искат спешна среща със здравния министър

Търговските вериги искат спешна среща със здравния министър и предлагат да се фиксира разумен срок за изпълнение на разпорежданията в заповедта - например до 21 ноември 2021 г. Това става ясно от открито писмо на Сдружението за модерна търговия до Стойчо Кацаров.

В рамките на този период, заедно със стриктното спазване на предложените ограничения в Доклада на Главния здравен инспектор от 8 кв. м на 1 човек, предлагаме и възможност за отваряне ваксинационни пунктове на паркингите на големите търговски вериги при осигуряване необходимото съдействие от страна на здравните власти. Предлагаме


сертификатът за антитела да важи като зелен сертификат,


с уточнение на съответния брой и за съответен период. От бранша искат спешна среща със здравния министър и изразяват безпокойството си, че спирането на работа на много търговски обекти и излизането в неплатен отпуск на близо 200 000 души е сред другите сериозни проблеми, които в средносрочен план има потенциал да доведат след себе си още по-сериозни последствия. Бихме искали да подчертаем, че е неприемливо мерки, касаещи търговията на дребно, която е вторият най-голям работодател в страната, да не се съгласуват с представители на сектора.

В настоящия си вариант


заповедта крие опасност от задълбочаване на здравната криза,

поставя пред обективна невъзможност търговците да организират тестването и ваксинирането на служителите в рамките само на един ден и с това поставя пред риск тяхната работа, се казва още в писмото на сдружението.

Относно мерките търговците пишат още, че разбират основната цел да се стимулира населението да се ваксинира и да отслабне натиска върху здравния сектор, но по този начин има риск да видим точно обратния ефект от тези мерки:

- първо, защото пунктовете за ваксинация и тестване няма да могат да поемат очаквания наплив от хора

- пренасочването на човекопотока към малки по размер търговски обекти (по-малки от 300 кв. м) ще доведе до допълнително нежелано струпване на хора и по този начин увеличаване броя на заразените.

Всичко това ще постави под още по-голям натиск здравната система през идните седмици.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

НАЙ-ГЛЕДАНИ