Търговските вериги готови да продават повече български стоки

Търговските вериги готови да продават повече български стоки

Държат на качеството и редовните доставки

Търговските вериги с чужди собственици у нас са готови да продават повече български стоки, които са с гарантирано качество и производителите им са готови да осигурят редовни доставки през цялата година. Това стана ясно по време на конференция, организирана от Сдружението за модерна търговия (СМТ).

Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Lidl акцентира на факта, че в магазините на веригата всеки ден пазаруват по 120 хил. души и веригата прави всичко възможно да им предложи най-качествените продукти. „Ние искаме да растем заедно с българските производители. 51% от разплащанията ни са към български доставчици“, каза тя. И поэсочи за пример производителите на балканска пъстърва и агнета, които получават месеци наред авансови суми. Драгийска припомни и проблема с ниската покупателна способност на нашия пазар. По думите й, за това веригата прави сметки заедно с местните производители как да се намалят разходите, за да се постигне конкурентна цена. Тя акцентира и на факта, че нашите производители на плодове и зеленчуци обикновено предлагат в големите магазини продукцията си основно през активния сезон, но

клиентите искат това да става почти през цялата година.


Според нея селските стопани все още не могат да осигуряват достатъчни количества и ритмични доставки на пресни продукти. Изпълнителният директор на Lidl подчерта ползата от инициативата „Родна стряха“, чрез която типично български продукти се предлагат не само у нас, но и в магазините на веригата в цяла Европа, които са 10 хил. „86 артикула, от 37 наши доставчици вече са познати в 23 страни от ЕС. 28 български продукта се продават от скоро и в съседна Сърбия“, уточни тя и добави, че стойността на този експорт за миналата година е бил за 15 млн. лв.

Търговският директор на Kaufland-България Стела Първанова смята, че 60-70% от плодовете и зеленчуците във веригата по време на сезона са от българските производители. „За нас е важно качеството да отговоря на очакванията на клиентите. За това


помагаме на доставчиците ни да получат необходимите сертификати.


Друг аспект от политиката ни към българските производители са разплащанията навреме. Не се развиваме за сметка на доставчиците“, обясни тя. По отношение на проблема с двойния стандарт Първанова поясни, че продуктите, носещи марката на Kaufland, независимо от това къде са произведени са с еднакъв състав и качество. Търговският директор на Kaufland-България информира и за исканията на транспортните фирми за по-високи цени на превозите, заради увеличението на минималната заплата, предстоящото въвеждане на тол системата. По думите й „Кауфланд“ специално ще се постарае, дори и да се увеличат сумите за транспорт, това да не се отрази в цените за крайните клиенти.

Според Георги Гърневски, отговарящ за свежите и основните храни в Metro, не бива да се забравят малките възможности на пазара ни. „За това българските производители трябва


да търсят възможности да пласират продукцията си зад граница


и чрез големите вериги “, смята той.

Десислава Николова от И.П.И. обясни, че големите вериги не са отнели територия от дребните търговци, защото на малките се магазини се пада над половината от търговията на дребно у нас. Според нея навлизането на чуждите вериги на нашия пазар, започнало преди двайсетина години е накарало по-малките фирми да започнат да предлагат по-широк асортимент от стоки и от това са спечелили и потребителите.

По статистически данни годишният оборот на бързо-продаваеми стоки у нас е за 11 млрд. лв.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.