Търговски център отваря за посетители ценни археологически разкопки
5

Търговски център отваря за посетители ценни археологически разкопки

Търговски център на пъпа на Пловдив отваря врати за посетители, които искат да разгледат намерените в сутерена на сградата археологически разкопки. Това ще стане факт от 25 февруари, когато кметът на Пловдив Здравко Димитров и собствениците на фирмата „СС Пропърти“ ООД Карл Полцхофер и инж. Рудолф Лайтнер ще подпишат договор.

Търговският център е на мястото на някогашния „Нармаг“, наследник на „Търговския дом на Ково и Сиди“, построен там през 30-те години на миналия век. Обединява две здания, строени през 1926 г. и 1930 г. по проект на арх. Христо Пеев. Оформени са в единен комплекс. Сградата е пететажна с мецанин откъм централната улица “Княз Александър I” и триетажна откъм ул. “Отец Паисий”.  Тя е архитектурен паметник културата. По време на реставрацията и ремонта на сградата в основите бе открит богат археологически материал - голям брой мраморни седалки, някои от които украсени с релефно изображение на лъвски лапи, 100% от мраморния ортостат в този сегмент на стадиона, базисен ред, носеща конструкция на седалките- тухлена и каменна, стълбище със запазени in situ пет стъпала, резервоар за вода и три улични водопровода, принадлежащи наводоразпределителната система на ранновизантийския Филипопол. Запазен е in situ каменен свод в четвъртата, най-южна ос от разкритата част. Този свод от големи каменни блокове е единствен по рода си и говори за високото ниво на строителните умения на древните римляни. Разкритият под сградата сегмент е от централните сектори на източната част на Стадиона. Има сериозна разлика между източната и западната му части. Западна част “ляга” по склона на Сахат тепе, а източната има самостоятелна конструкция, носеща седалките и оформяща наклона, разкриха тогава собствениците на сградата. Археолог-проучвател е Мая Мартинова–Кутова.

 

Снимки: „СС Пропърти“ ООД

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.