Търговията надолу с 20% през април, купуваме повече само техника

Търговията надолу с 20% през април, купуваме повече само техника

Оборотът в търговията на дребно намалява с 19.9 на сто в сравнение със същия месец на предходната година. През април 2020 г. е регистрирано намаление на оборота спрямо предходния месец при автомобилните горива и смазочни материали - с 4.1 на сто, хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 1.8 на сто, и търговията на дребно с нехранителни стоки - с 1.4 на сто, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Най-голям спад е отчетен при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 28.4 на сто, и при фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности - със 17.6 на сто. Увеличение на оборота е регистрирано при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - със 17.8 на сто, и търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 2.4 на сто.

През април 2020 г. в сравнение със същия месец на 2019 г. се наблюдава спад на оборота при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 40.3 на сто), при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 22.9 на сто) и при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (със 7.9 на сто).

По-значителен спад при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е регистриран при: търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - със 72 на сто, търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 27.7 на сто, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 20.7 на сто. Увеличение е отчетено при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 11.7 на сто.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.