Търговията на дребно на 14-месечен връх

Търговията на дребно на 14-месечен връх

Рекорден годишен ръст от 24% на продажбите на битова техника и мебели

Търговията на дребно у нас през декември отчита увеличение от 0,7% спрямо ноември, а на годишна база увеличението е 5,4%, което най-високото за последните 14 месеца, сочат предварителните сезонни данни на Националния статистически институт (НСИ).

В последния месец на миналата година се наблюдава увеличение на оборота спрямо предходния месец при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 4.7 на сто, и в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали - с 1.1 на сто. Намаление на оборота е регистрирано при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 0.2 на сто.

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е отчетено нарастване при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 6.2 на сто, и при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 2.7 на сто. По-значително намаление на оборота е регистрирано при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 2.5 на сто, и в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 1.6 на сто.

През декември 2019 г. в сравнение със същия месец на 2018 г. оборотът нараства при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 10 на сто) и при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 2.1 на сто). Понижение е отчетено при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 1 на сто).

По-значителен ръст при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е регистриран при: търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 21.4 на сто, търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 13.1 на сто, и търговията на дребно в неспециализирани магазини с разнообразни стоки - с 11.7 на сто. Понижение се наблюдава при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 0.5 на сто.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.