Търговците в големите магазини искат пълно затваряне за всички

Търговците в големите магазини искат пълно затваряне за всички

Локдаунът оставя непродадена трета колекция от стоки

„Пълен локдаун, какъвто беше в началото, освен че ще позволи да намалеят случаите, в крайна сметка ще постави на равна нога и всички участници в икономическата система“, предложи в ефира на БНР Рая Попова, председател на Българската ритейл асоциация. При сегашните „половинчати мерки“ според нея се получава нелоялна конкуренция и има привилегировани.

При първия локдаун фалитите са били около 15%, сега се очаква лавина от фалити, уточни Попова. „Няма прогнозируемост. Ние не знаем в крайна сметка търсим ли хора или освобождаваме хора“, коментира тя. Трето затваряне на бизнеса за една година означава, че трета колекция не може да бъде реализирана и загубите от този факт са огромни, обясни още Попова.

Колекциите се планират и заявяват месеци по-рано, а в началото на всеки сезон доставената стока започва да се реализира и около средата на сезона започва разпродажбата, тоест търговецът разполага с не повече от два месеца, за да я продаде, посочи Рая Попова. По думите й след няколко сезона една колекция е вече не само морално остаряла, но и физически остаряла, за да бъде продадена дори на безценица.

Държавата не опрости, нито отложи дължимите към нея данъци, такси, осигуровки, дори такса смет, при положение, че затворените обекти са в обективна невъзможност да генерират отпадъци, изтъкна тя.

Относно подпомагащите мерки на държавата Попова отбеляза, че „хаосът в системата е доста голям“, а бизнесът среща затруднения с връщането на документи „по най-безумни причини“, например непоставено тикче. „Документи за помощи са подадени от наши колеги още ноември. В края на януари едва започват да се изплащат някакви обезщетения“, уточни Рая Попова.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.