Търговците най-големи оптимисти за бизнеса си през септември

Търговците най-големи оптимисти за бизнеса си през септември

Фабрикантите отчитат намаление на осигуреността с поръчки

Търговците най-големи оптимисти за бизнеса си през септември, това съобщават от Националния статистически институт (НСИ).

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ нараства с 1.8 пункта в резултат на оптимистичните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията.

Прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците (както от вътрешния, така и от външния пазар)

през следващите три месеца също се подобряват.


Конкуренцията в бранша продължава да е най-сериозният проблем, затрудняващ развитието на бизнеса, следван от недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда. Търговците на дребно очакват продажните цени да останат без промяна през следващите три месеца.

През септември предприемачите в сферата на услугите също проявяват оптимизъм и съставният показател за бизнесклимата в сектора се повишава с 1.7 пункта, което се дължи главно на подобрените оценки за настоящото бизнес състояние на предприятията. Същевременно обаче мненията им за настоящото и очакваното търсене на услуги са по-резервирани.

През септември 2019 г. общият показател на бизнес климата запазва равнището си от предходния месец. Подобрение на показателя се наблюдава в строителството, търговията на дребно и сектора на услугите, като единствено в промишлеността се отчита понижение.

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ спада с 2.1 пункта в резултат на влошените очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Анкетата регистрира известно намаление на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с

понижени очаквания за дейността през следващите три месеца.


Несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила продължават да бъдат основните проблеми за развитието на бизнеса, посочени съответно от 33.5 и 32.0% от предприятията. Относно продажните цени в промишлеността мениджърите не предвиждат промяна през следващите три месеца.

През септември съставният показател „бизнес климат в строителството“ се увеличава с 0.8 пункта. Същевременно обаче очакванията им както за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца, така и за строителната активност през следващите три месеца са по-резервирани.

Основните фактори, затрудняващи бизнеса, остават

свързани с недостига на работна сила,


конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда, като през последния месец се наблюдава засилване на неблагоприятното им влияние.

По отношение на продажните цени в строителството са регистрирани известни очаквания за увеличение, макар по-голяма част от мениджърите да предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.