Търговци пред фалит заради блокадите

Търговци пред фалит заради блокадите

Кръчмите празни, заради задръстванията

Десетки магазини в центъра на София са застрашени от затваряне и фалити заради блокадите в града. Хората работещи в тях масово недоволстват от блокирането на кръстовището при СУ „Св. Климент Охридски“, тъй като не могат да стигнат до работните си места и се налага да вървят часове, научи „Телеграф“.

Жена, която продава баници в подлеза на кръстовището „Гурко“ и бул. „Васил Левски“ е възмутена от това, че шепа хора блокират стотици хиляди работещи, които трябва да пътуват и да ходят до работните си места пеша и часове, разказа тя. Според нея протестът трябва да е само в района на Министерски съвет и Народното събрание, тъй като реално той в момента пречи само на хората, но не и на властта. Тя сподели, че клиенти почти няма, въпреки че продава храна.

Вария Бонева, която работи като продавач в магазин за кухненски стоки и оборудване сподели, че положението е плачевно. „Първо заради Ковид мерките нямаме сериозните доставки, които имахме преди от Румъния, Полша, Германия, Холандия. Освен това заради бус лентата, която минава пред магазини, не могат да спират камиони със стока и не могат да се правят доставки, а се налагат да се карат на парче. Това допълнително затруднява бизнеса, тъй като хората не могат да чакат месеци за търсената от тях стока, разкарва Бонева. Тя сподели още, че заради липсата на клиенти в следствие на коронавируса и блокадите в района са принудени да работят с намалено работно време на 4 часа, заради липсата на оборот, с който да се покрият заплатите и разходите за магазина. Към момента оборота е спаднал наполовина спрямо миналата година, сочат изчисления офис мениджърите на фирмата. Жената сподели, че дори се обмисля затваряне на магазина. Тя разказа, че фирмата работи повече от 30 години на българския пазар, от магазина са пазарували много известни личности. Например актьорът Мариус Куркински е идвал дори да репетира при нас, казва Бонева. За съжаление в момента, заради сериозния кредит, който има фирмата няма право да се възползва и от схемите за подпомагане, които държавата предлага.

Бонева е завършила българска филология, но срещите с хората, които е имала в магазина я стимулират да работи като продавач. Освен това тя се наслаждава на произведенията, които продава, тъй като много от тях са дизайнерски.

Продавачка от магазин за чанти и куфари също сподели, че има намаление на клиентите, заради блокадата, тъй като хората минават по обиколни пътища, за да стигнат до работните си места.

Така въпреки големите намаления с над 70% на всички стоки или част от това, което се предлага в магазините в района клиенти няма, тъй като за да стигнат до тези места, трябва да вървят много време пеша.

Други пък, които в годините са изградили клиентела са затворили и са минали на онлайн поръчки. Такъв а е случаят на магазин, в който се предлага ушиване на дрехи по поръчка. В момента хората, които предлагат услугата работят само онлайн. Затворени са редица търговски обекти за цигари и алкохол, китайски ресторанти и много други.

С 10% са намалели оборотите в заведенията заради блокадите, коментира Ричард Алибегов от Асоциацията на заведенията. Причината е, че масово се отказват резервации заради липсата на достъпност до заведенията в центъра на София. „Например от резервация за 12- човека, идват само 5-6 тъй като хората не могат да стигнат от заведенията.

Според него блокадите, на които в повечето часове от деня и 4-5 човека пречат единствено и само на сънародниците си да достигнат до работните си места или да се придвижват свободно в града. Алибегов сподели още, че голяма част от хората, които преди са протестирали са спрели именно заради това, че не са съгласни да се блокират основни кръстовища в града.

Заради липсата на чужденци заведенията търпят 45% спад на оборотите. Също така в летните месеци, голяма част от хората пътуват и заведенията са буквално празни.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.