Търговци плашат с протест срещу смяната на касовите апарати

Търговци плашат с протест срещу смяната на касовите апарати

Търговци излизат на протест следващия месец заради неизпълнимите изисквания на новата наредба за касовите апарати. Това каза шефът на Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер Ясен Танев.

Организираното недоволство, планирано за 18 февруари, ще е срещу липсата на чуваемост по отношение на желанията на бизнеса, който се чувства застрашен от новите изисквания, които се въвеждат с Наредба Н18 на НАП.

Изискванията задължава всички браншове да направят основни промени в начина си на работа. Една от тях е свързана със софтуера, който ще бъде свързан с всички устройства в търговския обект. Касовите бележки пък вече ще се издават автоматично, без досегашното въвеждане на сумата. Друг важен момент е и Уникалният Номер на Продажба (УНП), който ако не е налице, то няма как да бъде заплатено в брой. “Идеята е добра, въвеждането на УНП и на QR код е уникален подход, взет от най-добрите международни практики”, коментира Танев. По негови думи обаче кратките срокове и детайлите ще направят изпълнението по наредбата невъзможно.

Мнението му бе подкрепено от Българската асоциация на заведенията (БАЗ), както и от транспортния бранш. “Смяната на фискалните устройства няма да доведе до осветляване на сивия сектор - тези без апарати ще продължат да нямат, а другите или ще платят, или ще затворят обектите си”, коментира председателят на БАЗ Павлин Петров. При транспорта нещата не са по-различни - в момента бизнесът е заплашен от това автобусите да се считат за търговски обекти, което допълнително ще усложни отчитането и счетоводството. “В момента отговарям за 5 европейски закона и ако наредбата продължи да съществува в сегашния си вид, то за автобусите ще има двойна регулация”, каза председателят на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта Магдалена Милтенова. По нейни думи всеки, който иска да укрива данъци и приходи, ще го направи, независимо от нововъведението.

Търговците са изправени пред дилема. Пред тях стои изборът или да продължат да работят в закононарушение, или да затворят своите врати. Затова и от транспортния бранш планират да тръгнат на протест следващия месец като опит да бъдат чути. “До 1 месец се надяваме да осъществим комуникация с държавата и ако това стане, то няма нужда да го правим”, заключи Танев.

Припомняме, че автобусните превозвачи вече обявиха протест за същата дата, ако не бъдат решени проблемите в сектора. Сред исканията им са да се криминализират нерегламентираните превози, а след въвеждането на тол системата за таксуване, автобусите да не бъдат обхванати от нея.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.