Тънкият лед на глупавата смелост и отговорността на близките

Тънкият лед на глупавата смелост и отговорността на близките

„Носете си новите дрехи, момчета! Падаме, както ходим, умираме, както спим“, написа преди години поетът и драматург Стефан Цанев. Тези стихове загатват за вечната истина за непредвидимостта на човешкото съществуване и неговата крехкост, която ние тъй често забравяме, унесени във всекидневни грижи и тревоги.

Напоследък често се замислям за значението на всяка една секунда от живота на хората. Една погрешна стъпка – неправилно пресичане, натискане на грешния педал, та дори и една крачка в повече, може изцяло да преобърне твоя и света на твоите близки. Стъпваме върху тънък лед в този живот. Всеки ден играем комар с дявола, неосъзнато и леко, сякаш имаме вроден талант. Много често дори не можем и да проумеем, че сме уязвими, раними и си мислим, че ни обгражда защитен балон, даряващ ни безсмъртие. Колкото по-млади сме, толкова по-силно е чувството, че нищо не може да ни повали. Уви, това е една илюзорна представа, която обаче дава смелост – толкова голяма, че граничи с глупостта.

Последствията от нея видяхме за пореден път вчера. Младо момче, изпълнено с живот, загина по нелеп начин. Заедно с негов връстник се напили, дрогирали се и откраднали аудито на родителите на един от тях, за да шофират – естествено, без да имат свидетелство за правоуправление. Какво ги е подтикнало към тази лудост трудно може да се установи – може би е неконтролируемо желание за адреналин или замъгляване на съвестта от опиатите. Кой да бъде винен за трагедията отново е спорно. От една страна, родителите би трябвало да забележат зависимостите на децата си или най-малко да упражняват достатъчно контрол върху тях. От друга страна, обуздаването на тийнейджъри безспорно е нелека задача. От трета пък, младежите са почти пълнолетни, което би трябвало да предполага повече разум в действията им. Когото и да виним, случилото се е факт – отиде си едно младо момче, неуспяло да изживее живота си. Другият младеж пък завинаги ще е белязан от трагедията, сполетяла две семейства. Когато колата се обърне, пътищата са много.

Случилото се веднага отключи отсрещна реакция от органите на реда, които започнаха нова акция с насоченост към шофьори, седнали зад волана след употреба на алкохол или наркотици. А може би и двете! Стъпка, която идва логично след тъжния инцидент. Макар да е необходима. Опасни участници от движението ще бъдат отстранени, за да не застрашават живота на невинни пешеходци или водачи. Трудно обаче може да се прецени доколко превенцията ще благоприятства ситуацията. Зависимостта от алкохол и наркотици е болест, също както и търсенето на силни усещания с риск за твоя и за живота на останалите. Тези опасни водачи не се страхуват от смъртта, та една глоба ли ще ги уплаши? Тук е необходимо да вземат отношение близките на тези шофьори, техните родители и приятели, които да им помогнат да се справят с пристрастеността и да не им позволяват да се качват зад волана в нетрезво състояние. По този начин биха могли да бъдат спасени стотици човешки животи и да бъдат предотвратени трагедии като споменатата. Защото те белязват завинаги животите на оцелелите семейства.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.