Тъй рече Генерала (крилати реплики от щабовете за COVID-19 + КОЛАЖИ)
3

Тъй рече Генерала (крилати реплики от щабовете за COVID-19 + КОЛАЖИ)

„Светът е оцелял, защото се е смял”, твърди една крилата фраза от незапомнени времена.Е, и ние българите ще оцелеем напук на COVID-19. Особено с такъв шеф на Оперативния щаб за борба с коронавируса.  

Чувството за хумор не ни е напуснало, пък и авторитетите, които се борят за нашия живот и здраве в условията на извъредната ситуация, също ни помагат да не го загубим. Ето избрани реплики от брифингите на ген. Венцислав Мутафчийски, показващи, че дори в най-мрачните ситуации има място за хумор. Пък било то понякога и черен. Освен него, ви предлагаме и селекция от коментари на доц. Ангел Кунчев и проф. Тодор Кандарджиев.

 

Шефът на Оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски: 

"Наблюдава се едно безгрижие, което цари. Витошка е пълна с хора. Цял ден има обаждания относно рестрикцията. Питат за какво ли не. Това е пълно безобразие.” (ден след въвеждане на ограниченията за събиране) 

„ И моля, да не ме питате за фризьорския салон!” (ден след въвеждане на ограниченията за събиране)

"Не мога да прогнозирам кога ще бъде пикът, но явно няма да е този месец. Това със сигурност мога да го твърдя. Дано да не е през септември, защото малко хора ще останат. Малко хора ще могат да дават брифинг. И аз съм жив човек".

„По-добре да има опашки от коли на КПП-тата, отколкото кервани с военни камиони, изнасящи трупове“. (по повод забранителния режим за произволни пътувания)

„Хората над 65 са уязвими. Били свикнали да ходят на Витоша, ами няма да ходят на Витоша”.

„Едва в края, когато сме на опашката, тогава ще се напише наука. Сега не е време за наука, време е за действие. Няма да откриваме топлата вода.” (по повод настояването на доц. Атанас Мангъров от Медицинския щаб за по-широката употреба на бързите тестове).

„Щабът е на мнение да не се правят излишни движения”. (отново по повод закупуването на повече бързи тестове)

„Препоръчал съм навсякъде да се изключат климатичните и вентилационните системи заради риска от коронавирус. Дори премиерът Борисов се топли на едно малко радиаторче. Щом той може, значи и вие можете.” 

„Няма да бъде използвана, това не е цирк”. (отговор на питане дали ще бъде използвана закритата носилка, купена за случаи на ебола)

„От три дни се катерим с 10 – 14 процента увеличение на заболеваемостта”.

„След като изпаднат в абсолютно ненормалния начин на живот в разгара на епидемията.” (в отговор на въпроса кога българите ще се върнат към нормалния начин на живот)

 Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев: 

„Това е героично чукане на отворени врати. Никой не пречи на лаборатории да правят такива тестове в момента, но който иска да се прави такъв скрининг, да ми покаже документ, легален, който да препоръчва да се прави това".  (по повод настояванията на доц. Мангъров за бързите тестове)

Проф. Тодор Кантарджиев–заместник началник на Оперативния щаб: 

„Като сме пипали пари, важното е да ги имаме по джобовете си, трябва да си дезинфекцираме ръцете.”

„Ракията и водката вършат работа. Важното е градусът да е 40. Напълно убива този вирус. Ако е към 70, мори и другите, летните вируси” (съвет как да се прави дезинфекция на опаковките) 

„Абе, какво е това иху – аху. Да ми се върне от Италия, където е най-наженето. Пък да събере цяло село, да разкаже какво е видяла. Е, видя се какво е видяла!” (по повод семейното празненство в Ломското село, откъдето тръгнаха първите случаи)

„Казват ми: Кашлям, ама нямам температура. Значи е корона. Абе, питам аз: Що тогава мерят температурата в цял свят”.

„ Възпитаният човек, когато има епидемия, няма да се събира по градинките” (по повод мерките за ограничаване на заразата)

„Някои се изказват авторитетно за разни неща нищо, че доскоро не знаеха какво е РНК и какво ДНК. Ама то се учи в 8-ми клас.

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.