„Творческа Европа“ отлага крайния срок за кандидатстване за финансиране на литературни преводи

„Творческа Европа“ отлага крайния срок за кандидатстване за финансиране на литературни преводи

До 28 май вече е крайният срок за издателите, които кандидатстват за финансова подкрепа от програма „Творческа Европа“ в направлението „литературни преводи“.

Решението е в отговор на кризата, последвала от разпространението на COVID-19. Преди това издателствата можеха да подадат своите документи най-късно до 5 май.

Общо 100 хиляди евро се разпределят между спечелилите финансиране в направлението. Кандидатстващите компании трябва да са осъществявали дейност поне в продължение на 2 години на територията на Европейския съюз или на държава, участваща в програмата „Творческа Европа“.

Финансирането става за пакет от литературни заглавия, като те трябва да са не по-малко от 3 и не повече от 10 на брой. С предимство се разглеждат преводите от „по-малко популярните езици“ на английски, френски, немски или испански. По този начин „Творческа Европа“ се опитва да гарантира по-голяма видимост на европейската култура пред света. Преводът на книги, за които авторите са печелили наградата за литература на ЕС също се окуражава.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.