0

Д о 28 май вече е крайният срок за издателите, които кандидатстват за финансова подкрепа от програма „Творческа Европа“ в направлението „литературни преводи“.

До 28 май вече е крайният срок за издателите, които кандидатстват за финансова подкрепа от програма „Творческа Европа“ в направлението „литературни преводи“.

Решението е в отговор на кризата, последвала от разпространението на COVID-19. Преди това издателствата можеха да подадат своите документи най-късно до 5 май.

Общо 100 хиляди евро се разпределят между спечелилите финансиране в направлението. Кандидатстващите компании трябва да са осъществявали дейност поне в продължение на 2 години на територията на Европейския съюз или на държава, участваща в програмата „Творческа Европа“.

Финансирането става за пакет от литературни заглавия, като те трябва да са не по-малко от 3 и не повече от 10 на брой. С предимство се разглеждат преводите от „по-малко популярните езици“ на английски, френски, немски или испански. По този начин „Творческа Европа“ се опитва да гарантира по-голяма видимост на европейската култура пред света. Преводът на книги, за които авторите са печелили наградата за литература на ЕС също се окуражава.