Творческа Европа 2021 - 2027 започва да набира проекти

Творческа Европа 2021 - 2027 започва да набира проекти

Черногорското Министерство на просветата, науката и културата информира, че Европейската агенция за образование и култура (EACEA) започва да приема проектни предложения по новата програма Creative Europe 2021-2027. Могат да кандидатстват европейски културни и творчески организации, иновативни лаборатории и други.

Програмата стимулира сътрудничеството и общите инициативи в областта на културата и предоставя съществена финансова подкрепа за творците и идеите им, особено важна във време на пандемия.

За периода 2021 - 2027 бюджетът на програмата нараства до 2,44 милиарда евро. През предишния период 2014 - 2020 програмата разпределяше 1,47 милиарда евро.

Конкурсът за европейски проекти сега е в помощ на творците, а бюджетът от 60 милиона евро е разписан в три категории: малки проекти, които включват поне 3 партньора от 3 различни държави, максималният размер на гранта е 200 000 евро, съфинансирането от ЕС е 80 процента; средни: минимум 5 партньора от 5 различни държави, грантът е един милион евро, а съфинансирането от ЕС е 70 процента. Големите проекти ще включват поне 10 представители от 10 различни страни, максималният размер на финансиране е 2 млн. евро, а съфинансирането от ЕС ще е 60 процента.

Сред дейностите, които подкрепя европейската Творческа програма, са: преводи на литература и партньорства в книгоиздаването; награди в областта на изкуствата; укрепване на достъпа до европейско аудиовизуално съдържание и разпространението му чрез платформи, творчески лаборатории в изкуството; медийна грамотност, свобода и плурализъм - като основни европейски ценности. Целта е развитие на сектора, откриване на нови работни места, стимулиране на таланта и иновативното мислене, насърчаване на сътрудничеството между хора и организации в рамките на Европа.

Културният и творческият сектор винаги са били важна част от европейския живот, те допринасят за многообразието и сплотяват, но не само - подкрепят икономиката на ЕС, като дават 4,2 % от целия БВП и 3,7% от работната сила на съюза.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.