Тютюнопроизводителите също с право да наемат на еднодневни договори

Тютюнопроизводителите също с право да наемат на еднодневни договори

От началото на 2021 г. тютюнопроизводителите могат да използват трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа за обработка на насажденията и прибиране на реколтата заедно с регистрираните земеделски стопани, които произвеждат плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула, напомнят от Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда".

От страна на Инспекцията по труда своевременно е била създадена възможност те също да заявяват онлайн образците на договори за краткотрайна сезонна работа през специално разработената за целта система.

Информация за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители се предоставя периодично от Министерството на земеделието, храните и горите по служебен път, поради което в общия случай не е необходимо правоимащите да предоставят данни за регистрацията си. Всеки земеделски стопанин или тютюнопроизводител, който все още няма осигурен достъп до системата, може да заяви такъв в Инспекцията по труда. Данните за вход в системата се предоставят от служителите в дирекцията "Инспекция по труда", където е землището (или по адресна регистрация, ако землищата са в различни области на страната). В този случай, с цел предотвратяване на злоупотреби от трети лица, е необходимо при заявяването да бъде представена регистрационна карта. Данните за вход в системата се предоставят еднократно и могат да бъдат използвани ежегодно.

При необходимост специално назначени по проект "Оптимизация и иновации в ИА ГИТ" помощник-инспектори могат да демонстрират функционалностите на системата. Сред тях е и специален калкулатор, който изчислява каква сума за осигурителни вноски трябва да бъде платена предварително срещу заявения брой образци. Създаден е и калкулатор, който изчислява и генерира автоматично в квитанцията към образеца на трудов договор дължимите суми за данък и осигурителни вноски за сметка на работника, както и нетната сума, която той трябва да получи.

Повече информация за предоставянето на образци на еднодневни договори е публикувана в сайта на ИА "Главна инспекция по труда", в рубриката "За работодатели и работещи", подрубрика "Трудови договори по чл. 114а от КТ" https://www.gli.government.bg/bg/taxonomy/list/401

През 2020 г., с цел преодоляване последиците от кризата, предизвикана от коронавируса, бяха създадени два нови вида договори - за повече от един ден и за наемане на трайно безработни, които действаха до края на октомври. През годината 2045 земеделски стопани и тютюнопроизводители са заявили образци на еднодневни трудови договори общо за 296 000 човекодни, допълват от ГИТ.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.