Тютюнопроизводителите искат държавна помощ по ”Де минимис”

Тютюнопроизводителите искат държавна помощ по ”Де минимис”

Националната асоциация на тютюнопроизводителите настоява през 2021 г. браншът да получи държавна помощ по схемата "Де минимис". Темата ще бъде дискутирана по време на предстоящия днес Консултативен съвет по тютюна, съобщи БНР.

Тютюнопроизводителите не бяха включени при финансовото подпомагане по трите Covid мерки, които България приложи миналата година, за да компенсира различни сектори в селското стопанство заради загубите от пандемията. Причината - парите са европейски, а Европа не стимулира отглеждането на тютюн. Затова от Националната асоциация на тютюнопроизводителите настояват тази година секторът да бъде подпомогнат по"Де минимис".

"Де минимис" е национална схема и смятам, че е редно сектор "Тютюн" да бъде допуснат за участие по схема "Де минимис" и ние настояваме да бъдат допуснати тютюнопроизводители, отглеждали тютюн през стопанската 2020 година", каза председателят на организацията Цветан Филев.

Общият размер на помощта по схемата "Де минимис", която един фермер може да получи, е левовата равностойност на 25 хиляди евро за период от три последователни данъчни години.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.