Тютюнопроизводители получават до 3 млн. лева de minimis

Тютюнопроизводители получават до 3 млн. лева de minimis

Тютюнопроизводителите ще получат извънреден de minimis в размер до 3 млн. лева. Това заяви министърът на земеделието проф. д-р Христо Бозуков по време на видеоконферентно заседание на Консултативния съвет по тютюна. 

По думите му ситуацията в сектора е тревожна, тъй като броят на тютюнопроизводителите осезателно се редуцира.

„Към момента те са 3320, това е доста тревожна тенденция. Предвид очертаващата се промяна в референтния период обаче средствата, които ще получават стопаните, ще бъдат повече“, коментира аграрният министър.

Извънреден de minimis ще получат 2 113 от общо регистрираните 3 320.

Това са активните тютюнопроизводители, които са реализирали продукцията си за 2020 г. и са вписани в регистъра през 2021 г. Те ще бъдат компенсирани заради засушаването, което нанесе значителни щети върху отглежданата култура и високите цени на газа, предизвикали повишаване цените на торовете и препаратите. Тютюнопроизводителите, които попадат в обхвата на подпомагане, обработват площи от около 26 000 дка. Предвижда се да се подпомогне покриването на част от производствените разходи в размер до 120 лева на декар. Планирано е още в края на тази седмица помощта да бъде гласувана на заседание на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“, а приемът на заявления да бъде открит до края на настоящата година.

Помощта обаче ще се предостави в началото на 2022 г.,

поради достигнат национален лимит по de minimis за настоящата година и невъзможност за изплащане на подпомагането през 2021 г.

В хода на срещата беше обсъдена и статистиката за производството на тютюн от реколта 2020/2021 г.  Към днешна дата са прибрани 99,85% от  площите за реколтиране през 2021 г. Това са 3 485 ха от общо 3 490 ха за реколтиране в страната. Произведеното количество е  5 926 тона, а средният добив е 170 кг/дка.  Изкупеното количество тютюн за 2020 г. е 5 664 тона.

Припомняме в преговорите за бъдещата ОСП страната ни успя да защити прилагането на преходната национална помощ, с която ще се подпомага сектор „Тютюн“ и през периода 2023-2027 г. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.