0

М ного градинари не смятат за необходимо да отглеждат цветя в своите зеленчукови градини. Но създавайки поликултури от плодове, зеленчуци, цветя и билки, ще успеете да развиете успешно органично градинарство.

Много градинари не смятат за необходимо да отглеждат цветя в своите зеленчукови градини. Но създавайки поликултури от плодове, зеленчуци, цветя и билки, ще успеете да развиете успешно органично градинарство.

Засявайки цветя във вашата зеленчукова градина, ще може да увеличите разнообразието от растения и видове, да повишите гъвкавостта, да пазите почвата и да поддържате градината си в добро състояние.

Но защо да изберете да гледате точно турти? Защо това са толкова важни растения извън тяхната красота?

Ето няколко причини, заради които да отгледате турти в своята зеленчукова градина.

Лесно

Туртите се отглеждат лесно. Те растат в различни видове почви и условия. Всичко, от което се нуждаят, е много слънчева светлина. Ако ги засеете в зони, които се огряват от слънцето, няма да ви създават никакви проблеми.

Засяването се прави около 4-6 седмици преди последните мразове във вашия район и обикновено се нуждаят от 1-2 седмици да покълнат. Ако смятате за твърде сложно сами да ги сеете, може да си закупите разсад от някой градински център.

Веднъж като сте ги закупили, те сами ще се размножат във вашата зеленчукова градина, като през следващата година ще се появят като желан плевел.

Ако това обаче не ви устройства, може сами да си съберете семена. Можете да ги засеете на следващата година на предпочитаните от вас места.

Ядливи

Туртите са ядливи растения.

Може да не знаете, но туртите са едно от ядливите растения, които може да отглеждате сред своите плодове и зеленчуци. Те са и добра компания за много други видове. Листенцата могат да бъдат добавени към много видове салати. С тях могат да се декорират и сладкиши или други печива.

Неприятели

Туртите произвеждат химикали, които отблъскват вредните нематоди (кръгли червеи). Именно затова са добра компания за много други растения. Нематодите са паразити, някои от които могат да увредят вашата реколта. Когато туртите са нападнати от определени видове нематоди, те ги убиват и така намаляват броя им. Това допринася за намаляване на популацията на вредните паразити.

Туртите освен това изпускат химикал, който отблъсква нематодите в околовръст. По този начин те помагат и на растенията наоколо, въпреки че учените не са единодушни за това. Някои видове турти произвеждат по-високи нива от този токсин и следователно са по-ефикасни по отношение намаляване на нематодите в почвата. Те са по-ефикасни, когато се сеят нагъсто. Те произвеждат тези екстракти 3-4 месеца след засяването, така че им е необходимо време, за да могат успешно да намалят популацията на вредните паразити. Ако ги включите в сеитбооборота, това ще бъде по-ефикасно, отколкото просто поставянето на няколко от тези растения сред другите култури. Ако оставите корените им на място, след края на вегетацията ще увеличите ефекта. Туртите ще ви помогнат да контролирате популацията на нематодите, които предизвикват болестта кореново гниене. Важно е обаче да знаете, че тези цветя могат само да ви помогнат да установите контрол над паразитите, но не и тотално да се отървете от тях. Ако вашият проблем с нематодите е значителен, е добре да изберете и други начини за биоконтрол.

Опрашители

Туртите привличат пчели и други опрашители.

Тези растения цъфтят за продължителен период от време. Техните цветове следователно са чудесен ресурс за пчелите и другите опрашители през периода на вегетацията.

Туртите привличат хищни насекоми.

По този начин ви помагат за органичен контрол над неприятелите. Туртите привличат калинки, паразитни миниоси, златоочица, сирфидни мухи. А от своя страна тези хищни насекоми се хранят с листни въшки и други неприятели, които увреждат реколтата ви.

Привличането на тези полезни за вашата градина видове ще ви помогнат да поддържате баланса в екосистемата.

Капан

Туртите могат да бъдат ефективен капан за определени насекоми, които са неприятели за градината ви. Те имат ролята на капан, тъй като привличат неприятелите, като така ги отвличат от друга, по-ценна реколта.

Например плужеците обичат туртите, така че засаждайки ринг от тези цветя около зеленчуците, ще можете да запазите реколтата си. Когато видите плужеците върху туртите, може да ги съберете, преди да са станали по-голям проблем за други растения в градината ви.

Настрана

Отблъскват определени неприятели.

Такива са зелевите молци и мексиканският бобов бръмбар. Учените са категорични, че те поне малко помагат да се държат настрана и белокрилките заради изпускането на лимонен.

Същевременно туртите привличат в градината пеперуди.

Ако кокошките ги ядат, жълтъкът става с наситен цвят


Туртите могат да бъдат използвани за направата на екологична жълта боя за храна.

Листенцата на туртите са използвани понякога като по-евтина алтернатива на шафрана. Могат да внесат естествено жълто оцветяване на храната. С тази цел могат да се влагат в супи, яхнии или за направата на глазури за торти. Листенцата могат да се дават и като храна на кокошките, за да може жълтъкът на яйцето да добие богат жълт цвят.

Интензивният пигмент на цветчетата също така може да бъде използван за направата на натурална боя за тъкани. Те са подходящи за оцветяване на коприна, памук, вълна.

От тях може да се добива есенция, която се използва в парфюмерията.

За целта в дестилацията се използва цялото растение. За направата на парфюм есенцията може да се смеси със сандалово дърво. В края на сезона можете да нарежете туртите и да ги добавите към органичен тор, с който да подхраните почвата. Това също ще допринесе до намаляване на нематодите.

Как да ги включите сред останалите растения?


Има няколко различни начина да включите туртите в градината. От една страна можете да засеете отделни цветя сред зеленчуковите култури. Можете да направите лехи от турти между зеленчуците или плодовете. Можете също така да ги оформите по границата на отделните зони. Имате възможност да изберете най-добрата опция, която отговаря на вашите цели защо искате да гледате турти.