Турски хотелчета луднаха по траханата от Пелевун
2

Турски хотелчета луднаха по траханата от Пелевун

Марка Слънчоглед свърза двете страни

Селските и местни храни са новият хит в туризма, който превзема Европа и се прехвърля и на съседни континенти. В България все още са малко са къщите за гости, предлагат местни храни, но една от причините за това е тежкото законодателство и наредби, които малките стопани трудно могат да спазят. За сметка на това пък местните храни пробиват навсякъде, а все повече хотели отделят специално място за собствени зеленчукови градини и обори, в които си отглеждат селска храна, която привлича и западни гости.

Ивайловград

Един от блестящите примери е траханата от Ивайловградското село Пелевун, която прави биопроизводителката Теменужка Матева, и за която Телеграф многократно писа. Тази древна рецепта, донесена от българите бежанци от Мала Азия предизвиква истински хит в социалните мрежи и желаещи да си поръчат. Така неправителствена организация, която се занимава с локални храни, малки производители и хотелчета, научава за старинния деликатес и се свързва с Теменужка Матева. Предлагат й да я включат в трансграничен проект за местен и селски туризъм туризъм с Турция.

Тахан

Така за няколко месеца уникалната трахана и таханът от Ивайловград стават част от туристическата марка Слънчоглед. Тя обединява малки хотелчета в турския град Кешан, който се намира близо до Егейско море, храни от района на Ивайловград. Откриването на общата марка е било в началото на лятото, а нашите производители са предизвикали истински фурор в Югоизточната ни съседка, разказа трогната Матева. Били са обект на местните телевизии и онлайн и печатни медии.

Взаимно

След като опитали от траханата ресторантите в хотелите веднага предложили да я продават и да предлагат на гостите си. Цялостната идея на проекта групи с туристи от едната и другата страна да си разменят гостуванията в районите от двете страни на границата.

За мен беше огромна чест признанието в Турция, разказа възторжено Матева. Особено в страна, където местните храни и кулинарията са на ниво, в което ние все още изоставаме. Там буквално пред теб приготвят кебапите, артистично със замах, допълни разказа си тя.Домашни кладници и пълнени дюли в Долна баня

В Долна баня близо до София къщи за гости само за една година се преориентираха към производство на домашни храни. Една от тях използва топлата минерална вода и произвежда целогодишно домати, краставици, пипер и два сорта кладници за гостите си. Три пъти повече са ни гостите откакто започнахме да отглеждаме сами храната си, разказа собственикът, въпреки че имаме и басейни с минерална вода. Явно храната е първият показател, за да те изберат, допълни той. Друга къща за гости там пък е хитова точно заради местните гозби, които предлага. Сред тях са от пълнени чушки и сърми, до пълнени с месо дюли, които късат от дръвчетата в двора, където са масите за гости.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.