Туроператори спират екскурзиите до Македония заради забраната за внос на месо

Туроператори спират екскурзиите до Македония заради забраната за внос на месо

Масово туроператорски фирми отказват да организират еднодневни екскурзии до Северна Македония заради строгата забрана за внос на месо.

„В действителност в нашия офис идват хора и постоянно ни питат дали няма да правим скоро екскурзия до там. Те се надяват да съчетат полезното с приятното и да могат да купят някое кило агнешко и яйца за Великденската трапеза. Ние обаче категорично отказваме, тъй като не желаем да си имаме проблеми с граничните власти“, коментираха от кюстендилска туроператорска фирма.

През последните дни пък на няколко човека били конфискувани различни хранителни продукти на границата с Македония, сред които сирене, яйца и месни продукти, разкриха работещи на ГКПП-Гюешево.

За никой не е тайна, че до миналата година кюстендилци масово пътуваха до съседката ни, откъдето си закупуваха основно агнешко месо. За да минат през граница пък в един автомобил се събирали по 4-5 човека, които си разпределяли покупките.

Забраната за внос на месо не е от вчера, но сега контрола е определено засилен, тъй като Македония не е в ЕС.

Фермер от дупнишкото село Самораново вече може да се похвали, че всичките му около 200 агнета вече са капарирани. Цената тази година за живо агне ще бъде 6 лв. за кг. Имало и такива, които искали агнетата да са заклани, тогава 1 кг. се продава по около 13-14 лв.

„Моите агнета до търговската мрежа не стигат. Хората идват на място, харесват си агне и след това го купуват. Някой предпочитат директно да си го вземат обработено, затова и цената е друга. Просто търсенето е голямо, защото всеки иска да си закупи качествено месо и най-вече прясно, не стояло по фризерите с месеци наред“, твърди още фермерът от Самораново.

Репортерска проверка в областния град Кюстендил установи, че в търговската мрежа цената на традиционното месо за Великден върви по 14-15 лв. за кг. Закупувайки го обаче клиентите в повечето случаи не знаят откога е. „Може агнето да е заклано преди месеци. Във всеки случай обаче не е на седмица - две“, обяснява и Иван Петров, в чието семейство традициите по посрещането на Великден се предават от поколение на поколение.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.