Туроператори с 5 основни искания към правителството

Туроператори с 5 основни искания към правителството

Близо година туризмът е блокиран, а фирмите са компенсирани едва с около 1% върху оборота си. Бизнесът продължава да е подвластен на хаотични заповеди, в които се опитва да се ориентира и да интерпретира, да налучка кое е позволено и кое – не. Това заяви Павлина Илиева от Сдружението на туроператорите и туристически агенти „Обединение „Бъдеще за туризма“.

По думите й въпреки многократните апели за необходимостта от предвидимост, ясен регламент относно действията на законодателната и изпълнителната власт, туроператорите и туристическите агенти отново са неглижирани.  Затова от обединението настояват за:

  • Ясен срок за плащането на средствата по чл. 26 от ЗМДВИП, който да бъде спазен от държавните институции. Парите трябва да бъдат преведени към туроператори и туристически агенти до края на февруари.
  • Категоричен срок за изплащане на обещаните 10% от оборотите на туроператори и туристически агенти за периода ноември 2020-януари 2021 г. по Процедурата BG16RFOP002-2.095 „Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки“.
  • Твърд ангажимент от страна на МТСП за редовното и навременно изплащане на средствата по ПМС 151 и РМС 429. Сега забавянията са от порядъка на два и повече месеца, което прави невъзможно изплащането на възнагражденията на служителите в срок от работодателите.
  • Отпадане на изискването за карантина при отрицателен PCR тест, направен до 24 часа след влизането в страната на български граждани, а също и отпадане на изискването за PCR тест за тези, които са ваксинирани.
  • Ангажираност и разбиране у държавните институции за сериозността на положението при туроператорите и туристическите агенции и за необходимостта за спасяване на подотрасъла, който е изключително важен за икономиката ни.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.