Туроператори получиха над 5,6 млн. лв. помощ от държавата

Туроператори получиха над 5,6 млн. лв. помощ от държавата

Министерството на туризма изплати повече от 5,6 млн. лв. на 86 компании, изпълняващи туроператорска и турагентска дейност. Средствата се отпускат от държавния бюджет и са на обща стойност 51 млн. лв. Това е една от мерките, предприети от туристическото ведомство за подпомагане на сектора за преодоляване на последиците от COVID-19., съобщиха от пресцентъра на министерството. 

Първите компании, получили субсидия, са с изрядни документи, а средствата ще бъдат изплатени със заповед на министъра на туризма. Това е първото плащане към туроператори, с което следва да бъдат обезщетени потребителите за неосъществени пътувания в периода 13.03.-31.12.2020 г.

Най-малката сума от плащането, която ще бъде преведена, е в размер на 593,83 лв., а най-голямата достига над 711,4 хил. лв. Размерът на  еднократно предоставяните безвъзмездни средства е 4 на сто от оборота без ДДС през 2019 г., оповестен във финансовия отчет съгласно Закона за счетоводството. Предоставената помощ е за компенсиране на загуби на туроператорите и туристическите агенти. Те трябва да се използва приоритетно за възстановяване на суми на пътници, чиито пакети са анулирани поради COVID-19 за същия период. Кандидатстването по мярката продължава, като подаването на заявленията за държавната помощ се извършва по електронен път чрез попълване на уеб базиран формуляр за кандидатстване и придружителните документи чрез Системата за управление на националните инвестиции (СУНИ). До момента общо подадените заявленията са близо 600 на стойност над 31,611 млн. лв.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.