Туроператори получиха 3,5 млн. лв. за чартърни полети

Туроператори получиха 3,5 млн. лв. за чартърни полети

Близо 3,5 млн. лв. от националния бюджет са изплатени на 20 туроператори, които използват чартърни полети. 34 компании подадоха заявления за държавната субсидия от 35 евро на седалка. По мярката и бяха отпуснати 55 млн. лв. като тя обхваща полетите от 14 май до 31 декември 2020 г. и представлява първа фаза от антикризисната мярка. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова във Варна, съобщиха от пресцентъра на туристическото ведомство.

Втората фаза на мярката пък започва още от 1 януари тази година. Помощта от 35 евро е за турист, пристигнал в България в периода 01.01.2021–31.05.2021 г., и е преди приспадането на данъци или други такси. Тя ще бъде реализирана с вече одобрените, но неусвоени средства, уточни министърът.

Вицепремиерът припомни, че през декември беше прието изменение в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, с което се регламентира въвеждането на нова мярка за държавна помощ и нейното прилагане. По думите ѝ субсидията e предвидена за туроператорите и туристическите агенти под формата на безвъзмездни средства в размер на 4 на сто от техния оборот без ДДС през 2019 г. Финансирането ще може да се използва приоритетно за компенсиране на загуби, произтичащи от отказали се от ваучери клиенти, а също и на суми, удържани от доставчиците на услуги.

"Общата стойност на държавната субсидия е в размер на 51 млн. лв., с които предвиждаме да помогнем безвъзмездно на близо 1600 предприятия в сферата на туроператорската и турагентската дейност", обобщи ресорният министър.
 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.