Туроператори да включат Шуменския регион в обиколките си

Туроператори да включат Шуменския регион в обиколките си

Над 10% ръст на туристите в района за година

Туроператори да включат региона на Шумен в програмите за постоянни туристически турове. Това ще предложи туристическото министерство на среща с представители на бизнеса от Русия.

„Считаме, че сега е точният момент, защото се правят записванията за 2020 година“, поясни ресорният министър Николина Ангелкова по време на среща с родни браншовици. По нейни думи има ръст на нощувките и приходите в региона, но числата все пак са по-ниски в сравнение с други общини.

По данни на Националния статистически институт (НСИ) в местата за настаняване с поне 10 легла в област Шумен са отседнали над 26 000 души за периода януари-юни 2019 г., което е с над 10% нагоре спрямо същия период година по-рано. Всички реализирани нощувки в областта са над 47 000, отчитайки повече от 21% ръст.

Приходите от тях са над 1.7 млн. лв. или над 23% увеличение,

а при чужденците е с около 36 на сто.

Министърът коментира, че туристическият продукт, който се предлага в района, е много добър и водеща цел е да привлече още повече туристи. "Плиска, Преслав и Шумен трябва да се популяризират както сред младото поколение, така и пред чуждестранните посетители- тези исторически места трябва да са сред основните маршрути на туристите", коментира Ангелкова. Според нея

културно-историческият туризъм е основен продукт

и важен фактор за развитието на целия сектор като припомни, че тази година стартира с фокус върху вътрешния туризъм.

По време на срещата се споменаха и промените в Закона за туризма, а които се предлага специален регистър на туристическите забележителности, фестивали и събития в регионите, както и задължения за лицата, които ги стопанисват. Освен това, Ангелкова напомни и за

Единната система за туристическа информация (ЕСТИ),

чийто срок за записване приключва в края на този месец. „Веднага след това ще се налагат санкции, тъй като подаването на данни за ЕСТИ е задължение на туристическите обекти по закон“, предупреди туристическия министър.

Относно инфраструктурата, която е важна за достъпа до туристическите обекти, с промените в Закона за туризма има въведени изисквания към кметовете, които трябва да я стопанисват, обясни министърът. "Ако няма планиране и строги разчети, и най-щедрият бюджет няма да стигне", каза министър Ангелкова по повод дебати къде е най-добре да се насочат общинските средства.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.