Туризъм на късмет

Туризъм на късмет

Инцидентът в Стара планина със седемте пострадали туристи и преди това този със загубилите се в района на хижа “Иван Вазов” в Рила планинари, са поредното предупреждение, че рискът е голям и отговорността е изцяло на тези, които са го поели.

Що се отнася до загиналия DJ, любител на екстремните спортове, той не е имал никакъв шанс, загинал е на място при падането, от билната пътека.

Всяко подценяване на обстановката крие опасност, застрашаваща живота на излезлите на излет. Дори и да са добре екипирани, природата не е само красиви гледки, във всеки миг може да прояви враждебност и е опасно да се поеме това предизвикателство. Причината за последния инцидент е лед и силен вятър, който в Стара планина може да се появи и внезапно.

Пострадалите наистина са имали голям късмет да оцелеят, след като са се търкаляли стотици метри по заледен улей, без да са имали пикели, с които да се опитат да се закрепят на склона. Според планинските спасители, загиналите под връх “Жълтец” са щели да бъдат двама, ако диджеят и неговият приятел все пак са успели да преминат през участъка на нещастието, защото на следващия гибелта и за двамата щяла да бъде неизбежна. Учудваща самонадеяност!

Няма начин да не отбележим бързата реакция на планинските спасители, добрата координация между отделни звена, отличната екипировка, която те имат. Един хеликоптер със сигурност ще завърши тяхното оборудване, както се надява шефът на службата. Но в случая, заради вятъра, той нямаше как да им помогне. Изводът от инцидентите не е нов.

Но случилото се е поредният предупредителен знак, че е по-добре да не се предизвиква съдбата. И радостите от красивата ни природа не трябва да се помрачават. Всяко едно излизане, особено във високата планина, трябва да бъде добре планирано, маршрутът да се познава в детайли, времето да се следи на място, екипировката да включва всичко необходимо и по възможност преходът да се извършва с планински водач.
 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.