Туризмът загубил 4 трилиона долара заради COVID-19

Туризмът загубил 4 трилиона долара заради COVID-19

Загубите на туристическия сектор, причинени от пандемията, могат да достигнат 4 трилиона долара, сочи доклад на ООН, цитиран от агенция БГНЕС.

Съвместният доклад на Световната туристическа организация на ООН (UNWTO) и Конференцията по търговия и развитие (UNCTAD) установи, че липсата на интерес към ваксинацията в развиващите се страни води до нарастващи икономически загуби. Избухването на COVID пандемията предизвика спиране на международните въздушни пътувания през по-голямата част от миналата година. Това "проби дупка" от 2,4 трилиона долара в туризма и свързаните с него сектори през 2020 г.  Подобна загуба се очаква и през тази година в зависимост от разпространението на ваксините за COVID-19.

Спадът в туристическия сектор, причинен от пандемията от коронавируса, може да предизвика и

намаляване на БВП от 1,7 на 2,4 трилиона долара.

Авторите на доклада обръщат внимание на значителното въздействие на масовата ваксинация върху туристическия сектор. В страни с висок темп на ваксинация икономическите загуби няма да бъдат толкова високи, колкото в страни, където ваксинацията е бавна или едва започнала. С неравномерни нива на ваксинация - с някои страни, ваксинирали по-малко от един процент от населението си, докато други надхвърлили 60% - икономическите щети са концентрирани в страните с нисък процент на ваксинация.

Докладът констатира, че "асиметричното прилагане на ваксини увеличава икономическия удар, който туризмът е претърпял в развиващите се страни, тъй като те могат да представляват до 60 процента от загубите в глобалния БВП." В него се отбелязва, че вече е претърпян най-големия

спад в туристическите пристигания през миналата година  - между 60 и 80%.

Въпреки че секторът на туризма се очаква да се възстанови по-бързо в страни с високи нива на ваксинация, UNWTO не очаква международният туризъм да се върне на предпандемични нива най-рано до 2023 година. 

Докладът съдържа възможни сценарии за развитие на ситуацията. При най-песимистичния сценарий тази година международните пътувания ще спаднат със 75%. В този случай туристическият сектор ще загуби $948 милиарда, а глобалният БВП ще претърпи обща загуба от $2,4 трилиона. Вторият сценарий се основава на приблизително 63% намаление на международните туристически пътувания. Третият предполага, че ще има 75% по-малко посещения в страни с ниско ниво на ваксинация срещу коронавирус, а в страни, в които значителна част от населението е ваксинирано, туристическият поток ще намалее с 37%. „Очаква се туристическият сектор да се възстанови по-бързо в страни с висок процент на ваксинация като Франция, Германия, Швейцария, Обединеното кралство и САЩ“, казват експерти. 

"Туризмът е спасителен пояс за милиони и напредването на ваксинацията за защита на общностите и подпомагане на безопасното рестартиране на туризма е от решаващо значение за възстановяването на работни места и генерирането на така необходимите ресурси", заяви генералният секретар на UNWTO Зураб Пололикашвили.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.