За да компенсират отлива на туристи от Западните пазари, тази година варненските хотелиери ще трябва да насочат вниманието си към гости от близки балкански държави. Това коментира проф. д-р Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.

Според експертът, причината да се търсят туристи от близките пазари, е в променената геополитическа обстановка. „Ясно е вече, че Турция, Египет и Тунис са печелившите туристически дестинации за Западна Европа и руския пазар.

Ние сме като скачени съдове - когато те са във възход, ситуацията при нас е трудна и обратно. Три години ние бяхме във възход, когато те бяха в криза. При нас дойдоха туристи, които преди предпочитаха традиционно да ходят на почивка в споменатите дестинации. Сега, когато обстановката в тези райони се успокои, те отново се върнаха там“, обясни експертът.

Маринов обаче изрази съжаление, че българските хотелиери не са успели да превърнат за последните няколко години тези туристи в свои трайни клиенти. Затова, според него, браншът ще трябва да насочи сега вниманието си към съседни страни, откъдето туристите идват с автобуси или с лични автомобили.

„Говоря за Румъния, Украйна, Молдова и Македония. Защото има проблеми с недостиг на летателен капацитет към България. Бумът, който в момента преживяват Египет, Тунис и Турция, привлече много самолетни компании към тези дестинации. Затова алтернтивата ни е да компенсираме с туристи от близките, Балканските пазари“, уточни проф. Маринов.

Според него, хотелите ще трябва да наблегнат и на електронните канали и резервационни системи, които привличат неорганизирани, индивидуални туристи, използващи алтернативни видове транспорт – автобусен, железопътен или пък нискотарифните превозвачи, които летят към България.

„По този начин може да се компенсира отливът, който се очаква да се случи с организираните туристи“, коментира още проф. д-р Стоян Маринов.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Ангелкова: Хотелите и ресторантите ще имат електронни паспорти

Всички места за настаняване и хранене ще имат свой електронен паспорт, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриването на 7-мата годишна среща на Националния борд по туризъм. Една от основните теми на днешната среща на борда ще бъде дигитализацията по отношение на Оперативна програма за иновации и конкурентоспособност.

Безплатни ще са днес музеите в Елена

Музеите в община Елена „Даскалоливница”, Камбуровият хан, църквата „Свети Никола” и къщата музей „Иларион Макариополски” днес ще посрещат туристи без такси, като част от инициативата на министерството на туризма „Денят за вас“.

Туристическият бранш произвежда 12% от БВП

Туристическия бранш допринася за 12 на сто за БВП на България. Това каза заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова у нас по време на среща с вицепрезидента на Европейската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите (HOTREC) Марк Ван Мюлдърс.