Туризмът генерира 4,2 млрд. лева годишно (КАРТА)

Туризмът генерира 4,2 млрд. лева годишно (КАРТА)

Основното струпаване е по черноморието и в планинските курорти

Туризмът произвежда продукция в размер на 4,2 милиарда лева, но тя далеч не е разпределена равномерно по територията на България. Карта показва структурата на произведената продукция в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“, който беше най-тежко засегнатият от кризата отрасъл на българската икономика, след заетостта в сектора.

Картата представя произведената продукция (поради липсата на брутен вътрешен продукт на общинско ниво) в сектора за 2018 г. в хиляди лева.

Оформят се най-общо две групи общини - едните са големи икономически центрове, в които силната дейност на хотелите и ресторантите е следствие най-вече на голямото струпване на население с относително високи доходи, съчетано с бизнес пътувания и градски туризъм. Такива са Столична община (1,4 милиарда лева) и Пловдив (248 милиона лева), показва изследване на ИПИ на база данни от Националния статистически институт.

Другата група са малки и средни по големина общини, чиито икономики са силно зависими от туристическия бранш - най-големите сред тях са Несебър (427 милиона лева), Балчик (138 милиона лева) и Банско (78 милиона лева). По-интересен казус са Бургас и Варна, които имат по-диверсифицирани икономики, но диспропорционално голям дял на туризма в тях - съответно 141 и 566 милиона лева през 2018 г..

Интерекативна версия на картата може да разгледате тук

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.