Туристическите примуси най-рискови

Туристическите примуси най-рискови

Готвят на тях по къщите, а те са само за открито. Пълнят ги по тъмно на бензиностанциите

Туристическите примуси, монтирани на малките газови бутилки, са много опасни за употреба в закрити помещения, предупреждават от бранша.

Лъчезар Христов, собственик на сервиз на газови уреди, обяснява, че туристическите бутилки не трябва да се използват у дома, защото котлоните, монтирани към тях, нямат термодатчик, който да спре подаването на газта, когато пламъкът на котлона случайно угасне. На тях не се монтира подобно устройство, защото са предназначени само за употреба на открито, където се предполага, че течът на малкото количество пропан-бутан от тях не представлява риск.

Много хора обаче правят обратното. Готвят с туристически примуси в кухнята си, където, като прекипи манджата, може пламъкът да угасне, а газта от балона да продължи да изтича. Той е по-тежък от въздуха, пада долу и ароматът, който е добавен към него, може да не се усети от обитателите. По БДС вече е забранено газови уреди без подобен датчик да се произвеждат за използване в закрити помещения. На новите уреди е указано дали са за външна или вътрешна употреба. Но хората не го спазват, а и туристическите бутилки с котлончетата върху тях са на по-ниска цена и за това ги купуват повече, а и ползването им било по-евтино от тока”, добави Христов.

Според него хората си пълнят бутилките най-често на бензиностанции и обикновено в тъмната част на денонощието, защото е забранено. „Там няма кантар, по който да се прецени колко газ е останала в балона и да се допълни само до определеното количество. Така не рядко бутилката се препълва и в по-горещо време или през зимата при внасянето й в затоплено помещение налягането в нея рязко се повишава и става белята.

От Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) съобщиха за „Монитор”, че от началото на 2018 г. инспекторите й са хванали 12 автомобилни газостанции не спазили забраната за пълнене на бутилки за битови нужди. На уличените са съставени 12 акта за установяване на административно нарушение.

За периода от агенцията са проверени и общо 138 пълначни станции за транспортируеми съоръжения под налягане и пунктове за пълнене на бутилки до 5 литра (туристическите газови бутилки - б. а.). По време на инспекциите са констатирани 14 нарушения, като най-чести са: липса на извършен годишен преглед; неводене на дневник на проверените бутилки, в който се записва фабричният номер на бутилката и вместимостта й, както и теглото на напълнената газ. За констатираните нередности инспекторите на ДАМТН са съставили 14 акта за нарушение.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.