Туристическият сектор у нас нараства с 40% до 10 години

Туристическият сектор у нас нараства с 40% до 10 години

Туристическия сектор в България се очаква да нарасне с повече от 40% през следващите 10 години, а инвестициите в строежа на луксозни 4 и 5 звездни хотели са основна предпоставка за привличането на високоплатежни туристи в България. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на работна среща с гуверньора на Публичния инвестиционен фонд на Кралство Саудитска Арабия Ясир Ал-Румайян. 

По думите й България цели да привлича инвестиции както в масовите зимен и летен туризъм, така и в специализирани типове туризъм като балнеология и спа, културно-исторически, голф и други перспективни продукти. Страната ни предлага отлични възможности за вложения в балнео и спа курорти и е на 2-ро място в Европа по използвани термални минерални извори - над 600. 

"Министерството на туризма е в готовност да предоставя актуална информация на потенциални инвеститори от Саудитската Арабия и при интерес да организира инвестиционни турове в България", коментира вицепремиерът, като допълни, че у нас са разработени  благоприятни условия за чуждестранни инвеститори и страната ни е с най-ниския корпоративен данък от 10% в ЕС.

Николова подчерта още, че българската икономика бе във възход до 2020 г., с устойчив ежегоден растеж на БВП от над 3 % и второ място по най-нисък дълг в Европа. Тя уточни, че България предлага на инвеститорите правителствени стимули, социална сигурност и данъчни облекчения, в допълнение с образована и квалифицирана работна ръка.

"Географските дадености и геополитическата среда ни позволяват да осъществяваме взаимноизгодно сътрудничество в редица ключови сфери – туризъм, сигурност, енергетика, търговия, продоволствена сигурност, транспорт, образование и наука", категоричен бе ресорния министър по време на срещата си с министъра на инвестициите на Саудитска Арабия Кхалид Ал Фалех. 

В хода на разговора си с министъра на финансите Мохамед Ал Джадаан, Николова обобщи, че само за първите 6 месеца на  2019 г. износът от България за Кралство Саудитска Арабия отбелязва ръст от над 60% спрямо същия период  година по-рано и достига 24.9 млн. долара.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.