Туристическият бранш настоява за саморегулация в сектора (ОБНОВЕНА)

Туристическият бранш настоява за саморегулация в сектора (ОБНОВЕНА)

В първия възможен момент трябва да пристъпим към прехвърляне на определени функции и правомощия по отношение на саморегулацията от държавната администрация към туристическия сектор. Това коментира изпълнителният директор на Националния борд по туризъм (НБТ) д-р Полина Карастоянова по време на представянето на новосъздадената Конфедерация на българския туристически бизнес (КБТБ).

По думите на колегата и от НБТ Мартин Захариев това не е нова идея, тъй като през последните 20 години са правени редица опити са консилидиране на туристическия сектор, повечето от тях обаче остават неуспешни. Припомняме,че преди две години се направи опит за учредяване на подобно сдружение, което да поеме функциите на категоризиращ орган за звездите на хотелите от държавата каквато е практиката в цяла Европа.

"Краткосрочната ни цел е да си взаимодействаме с правителството за спасяването на туристическия сектор от COVID пандемията", категоричен бе той, като допълни, че КБТБ ще бъде активен участник в предстоящата предизборна кампания, но не като политически субект, а като защитник на професионаланото мнение на сектора. За целта ще бъде подготвен въпросник в различни категории, свързани с управлението на туристическите райони.

Съпредседателя на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Павлин Петров пък заяви, че обектите за обществено хранене и развлечения несъмнено имат място в икономиката на държавата, освен това  в настоящата ситуация  са едни от най-сериозно пострадалите сектори.

"От Сдруженията на заведенията ще настояваме да се търсят

80% от заплатите на служителите като компенсация,

тъй като предлаганите 24 лева няма да бъдат достатъчни на персонала, за да посрещне тежкия месец декември. Друго, върху което работим ,е общините/държавата да приспадат наемите на обектите ни и 20% от оборотите да бъдат възстановени за времето, когато не сме работили", поясни Петров.

Сред учредителите на КБТБ са именно БАЗ, НБТ, Българското конгресно бюро (БКБ), Сдружението на заведенията в България, Българският туристически съюз, Българската туристическа камара (БТК). Според предварителни данни в платформата на конфедерацията е представен

над 70% от туристическия сектор в България,

над 75 на сто от заведенията, ресторантите и нощните клубове. Представляваните хотели от  БТК и НБТ също са над 70 на сто. За 100% от конгресния и събитиен туризъм отговаря БКБ.

В отговор на журналистически въпрос изпълнителният директор на бюрото Теодора Жилкова обясни, че предстоящите три седмици няма да са единствените, в които колегите й остават без работа. Това се случва още на 9 март или както е наричан в гилдията "черния понеделник", когато след обявяването на първите случаи на заразени с COVID-19 у нас, са анулирани

стотици събития не само в рамките на месеците март и април , но и до септември 2021 г.

Първият ротационен председател на конфедерацията доц. Румен Драганов обобщи, че за да се посрещне голям конгрес на територията на страната, туристическият бранш бъде "готов да води битка, равна на тази за спечелване на Олимпийски игри". 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.