Туристическият бизнес иска една година да не плаща данъци и осигуровки (ОБНОВЕНА)

Туристическият бизнес иска една година да не плаща данъци и осигуровки (ОБНОВЕНА)

Туристическият бизнес поиска 12 месеца да не плаща данъци и осигуровки заради пандемията от коронавируса. Това стана ясно от изказването на пресконференция на изпълнителният директор на Националния борд по туризъм (НБТ) Поли Карастоянова.

Тя съобщи още, че браншът предлага премиерът да сформира национален икономически щаб, който от този момент да се ангажира с изготвянето на едногодишна програма за спасяване от ликвидация на двата най-засегнати от кризата във връзка с коронавируса сектори - "туризъм" и "транспорт". В него трябва да участват всички министри с икономически ресори, в това число - и финансовият министър.

„Туристическият бизнес е в катастрофа и въпросът е ясен - как да бъде формулиран работещ икономически план за следващите 12 месеца, за да може на 13 март 2021 г. туристическата индустрия в България да е запазила своята жизнеспособност”, заяви Карастоянова и посочи, че в този период два туристически сезона са под голям риск.

Браншови организации в туризма

 

искат държавата да поеме разходите

 

за социални осигуровки, дължими от работодателите и работниците, по изплащаните от работодателите трудови възнаграждения, за срок от 12 месеца, считано от първи април.

Друго искане е за безлихвено отсрочено плащане на ДДС за 12 месеца и на местен данък и такса смет за същия срок, считано от 1 април.

От бранша искат осигуряване на целеви финансов ресурс, който да е не по-малък от 200 млн. лева чрез Българската банка за развитие за рефинансиране на кредити на туристическия сектор към банките. Браншът настоява за мораториум върху влизането в сила на промените в Наредба Н-18 за 12 месеца, считано от 1 август 2020 г., като това искане се подкрепя и от други браншове.

Представителите на бранша информираха още, че по данни отпреди два дни има спад на продажбите на туристически услуги до 75%,

 

анулиране на над 90% от планираните организирани събитийни прояви,

 

почти 60 на сто от фирмите в бранша ще са принудени да съкращават работни места, хотелиерският и ресторантьорският сектор отчита спад в текущите продажби над 70% и анулиране на резервации до 80%.

От туристическия бизнес искат още отлагане на наредбата за касовите апарати с година и отсрочка при възстановяване на суми на потребители. „Не сме единственият туристически бранш с подобни искания”, от АББТА. От браншовата организация смятат още, че причина за виновник за обтегнатите отношения между туроператори и потребители беше обявен чл. 89 от Закона по туризма, който разисква правата на двете страни при отмяна на пътувания или епидемиологични ситуации като тази в момента. Членовете на АБТТА го определиха като неясен и пълен с недостатъчна регламентация.

На фона на обявената едномесечна извънредна ситуация в страната, а и преди нея много от браншовиците са песимистично настроени. Малко над 85% от анкетираните смятат, че спадовете в оборота им ще продължат до месец май.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.