0

Г ласова система ще сигнализира за пожари и инциденти в тунела, свързващ столичния район „Люлин“ с бул. „Тодор Александров“. Това ще се случи след ремонта на съоръжението.

Столичната община е пуснала обществена поръчка за отлагани през годините реконструкции в града. С 25 млн. лв. ще бъдат обновени освен тунела в „Люлин“, ул. „Опълченска“ в участъка между булевардите „Тодор Александров“ и „Сливница“, ул. "Народен герой" от бул. "Цар Борис III" до ул. "Любляна“ и трасето от квартал „Вердикал“ в Банкя до разклона за Клисурския манастир „Света Петка“.

За ремонта на люлинския тунел се говори от години, като даже влизаше и в бюджетите на кметството, но до реална работа така и не се стигна. В обществената поръчка е предвидено подмяна на асфалта, нови тротоари, хидроизолация, дренажна система и др. Най-интересното е, че в тунела ще заработи гласово-оповестителна система, предназначена за излъчване на спешни съобщение в случай на пожар или инцидент в тунела, с цифрова обработка и постоянен мониторинг на сигнала.

Нови камери също ще следят какво се случва в тунела

Видеоочите ще бъдат въртящи се и ще са на разположение в цялото съоръжение и на двата входа.
Друг мащабен ремонт, който също бе отлаган, е трасето от кръстовището на ул. „Опълченска“ с бул. „Тодор Александров“ до кръстовището с бул. „Сливница“, включително мостовото съоръжение. В участъка уличната настилка ще бъде подсилена с нов асфалт, а нови лампи ще осветяват пътя. Съществуващите парапети ще бъдат ремонтирани, а тротоарите обновени. Предвижда се реконструкция на трамвайния път по ул. „Пиротска“ при кръстовището с ул. „Опълченска“. По ул. „Народен герой“ от бул. "Цар Борис III" до ул. "Любляна“ освен ремонта на пътното платно са предвидени и изнесени тротоари, които имат за цел

да прекратят вредния навик да се паркира в кръстовищата

или на пешеходните пътеки. В участъка ще бъде подновено осветлението и ще се засадят нови дървета. Трасето от квартал „Вердикал“ в Банкя до разклона за Клисурския манастир „Света Петка“ ще се ремонтира на етапи поради липсата на възможност за осигуряване на обходни маршрути.