0

В ажно е през зимата туята да е защитена от снега. Мнението, че едно растение ще бъде по-топло под слой от сняг, е фундаментално погрешно.

Важно е през зимата туята да е защитена от снега. Мнението, че едно растение ще бъде по-топло под слой от сняг, е фундаментално погрешно.

Затова е препоръчително тя да бъде покрита през зимата, а короната й превързана като за целта има специални материали, които могат да се използват.
Напролет туята се отваря, когато снегът се топи и въздухът се затопли. Въпреки това, не трябва да се бърза. Първите слънчеви лъчи могат да причинят непоправими щети на растението. Тутая може просто да се изгори. От това игличките й ще станат сухи и ще пожълтеят.


Сезони
През първите няколко години туята ще бъде особено чувствителна към промени на сезоните. Следователно, след един студен период, ще има пълно или частично падане на иглите, пожълтяване и изсушаване. Но ако следвате всички правила на грижа, с течение на времето дървото ще се адаптира и спокойно ще издържи зимите.
По-добре е с пристигането на пролетта да не разкриваме туята незабавно, а да го правим постепенно. Първо, 2 часа на ден, така че растението бавно да свикне със слънцето. В противен случай, слънчевите изгаряния ще повредят дървото много.
Това може лесно да се провери със специални тест ленти, продавани във всички магазини за градини. Малко алкална или слабо кисела почва ще бъде за предпочитане за туята. Понякога почвата се подкислява с малко количество торф.
След зимата младите растения ще бъдат отслабени и затова лесно ще се поддадат на влиянието на патогенни микроорганизми. С настъпването на пролетта туята трябва задължително да се лекува с фунгицидни средства.
Толерантна
Туята е толерантна към факторите на средата, но за да постигнете максимални резултати, трябва да й осигурите условия, максимално близки до естествените й обитания. Тя расте върху варовикови скали и неутрални до умерено алкални почви, като корените й се развиват силно дори в чиста глина. Няма нищо против обаче почвата в градината да е рохкава и дори камениста – крайречните тераси са идеално място за отглеждане на туя.
В млада възраст засенчване е допустимо, но след като надхвърли метър и половина, иска повече светлина, по възможност – пряка. Там, където слънцето не огрява достатъчно или друго растение засенчва туята, клонките се разреждат и листата линеят. Възможно е през зимата листата на туята да почервенеят от студения вятър, но през пролетта зеленият им цвят се възвръща напълно.
Резитби
Резитбите са ключовият момент във отглеждането на западна туя. Ако я оставите да расте на воля, ще получите средно високо дърво с рехава корона. За да има плътна зеленина и красив силует, туята се подрязва поне два пъти годишно – в края на юни и началото на октомври. Тук е в сила правилото ”Един път мисли, седем пъти режи”. Резитбата прилича повече на подстригване, с нея се цели да се придаде определена форма на короната и да се поддържа гъста. Използвайте храсторез или голяма ножица за жив плет. По-добре отрежете малко повече, отколко да я оставите неподрязана.