ТУ –София в мрежа с още 7 европейски вуза

ТУ –София в мрежа с още 7 европейски вуза

Техническият университет- София спечели проект за създаването на EUt+ - Европейски технологичен университет. Те ще бъдат в университетска мрежа с още 7 европейски вуза, споделящи общи ценности: визията „Мисли първо за човека“ изцяло ориентирана към човека и подхода към съвременните технологии и амбицията да се създаде нов тип институция на конфедеративна основа.

Чрез EUt+ партньорите се ангажират да създадат устойчиво бъдеще за студентите и обучаващите се в европейските страни, за персонала на всяка от тези институции и за териториите и регионите, където е позициониран всеки кампус.

Осемте членове на съюза EUt+ са: Технически университет - София (България), Кипърски технологичен университет (Кипър), Технологичен университет Троа (Франция), Висше училище Дармщат - Университет за приложни науки (Германия), Технологичен университет Дъблин (Ирландия), Технически университет Рига (Латвия), Технически университет Клуж-Напока (Румъния). Политехнически университет Картахена (Испания)

100 000 студенти, записали висше образование в един от 8-т члена на консорциума, ще имат обща диплома. Европейската диплома за Интеркампус по инженерство и съвместната учебна програма са в  процес на изграждане и са основата на EUt+. Хармонизацията ще се осъществява постепенно на всички нива (бакалавър, магистър, доктор на науките) и ще обхване всички области на обучение: мрежи и телекомуникации, машиностроене, информационни системи, устойчиво развитие, архитектура ...Обща лаборатория за педагогически изследвания и обучение, ориентирани изцяло към студентите. ELaRa - „Европейска лаборатория за изследвания в областта на образователните действия и обучението, насочена към ученици“, разработва педагогики, базирани на общност на практиката и знанието. 

EUt+ е замислен като единна FabLab за подготовка на студенти за големите предизвикателства на бъдещето.

EUt+ има за цел да гарантира, че всеки студент ще се чувства като у дома си във всички кампуси на съюза и може свободно да се придвижва от една страна в друга. Технологиите ще позволяват първо запознаване с мултикултурната среда, за да може да се преодолеят психологическите, икономическите и физическите бариери от всеки един студент.

В допълнение към физическата мобилност, виртуалната мобилност е основен аспект на учебната програма на EUt+ чрез:

  • обединяване на онлайн модули за студенти, което позволява да се възползват от ECTS кредити;
  • TELANTO, мрежова платформа за студенти и преподаватели за формиране на европейски екипи, способни да посрещнат предизвикателствата, предложени от компаниите;
  • внедряването на образователен център за данни в момента, който ще  се въвежда в европейски мащаб, посветен на изучаването на облачните компютри и мрежата.

Осемте партньори на Европейския технологичен университет, EUt+, се споразумяха за общ опознавателен знак, който ще бъде видим в европейските студентски карти на всеки кампус. Изпълнението на тази карта ще започне в началото на новата учебна година, през септември 2020 г.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.