Технически университет-София откри Българо-казахски център за обмен на научно-техническа информация и изучаване на казахски език, в партньорство с Казахския хуманитарно-юридически иновационен университет (КазГЮИУ).

Основните задачи на центъра са организация на съвместни научни изследвания на студенти и докторанти в технически науки от двете учебни заведения, както и оказване на съдействие при организацията на стажове по технически специалности на студенти от казахски университети в ТУ-София. Центърът ще предлага и обучение в областите филология, литература, история и култура на Казахстан.

Центърът е резултат от сключено споразумение за сътрудничество между ТУ- София и КазГЮИУ. През последните две години на обучение в ТУ-София бяха преподаватели по „Управление на IT-проекти“ и студенти по „Електроенергетика“. Центърът бе тържествено открит от ректора на ТУ-София проф. дтн. инж. Георги Михов и ректора на КазГЮИУ проф. Ширин Курманбаева, в присъствието на представители на посолството на Република Казахстан в България, ръководството на двата университета и други официални гости. Създаването на центъра става възможно благодарение и на подкрепата на посланика на Република Казахстан Н. пр. Темиртай Избастин.

В своето приветствие към гостите ректорът на Технически университет-София проф. дтн. инж. Георги Михов заяви, че центърът ще допринесе за развитието на научно-изследователското сътрудничество между двата университета и реализацията на съвместни проекти. От своя страна ректорът на КазГЮИУ проф. Курманбаева благодари на ТУ-София за предоставената възможност на негова територия да се изгради и функционира този център като мост за сътрудничество и приятелски връзки между двата университета.

По темата: ТУ учебен център
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Международно известната крава Пенка очаква теленце

Международно известната крава-беглец Пенка очаква теленце, похвали се собственикът й Иван Халамапиев. Кравата е заченала преди около месец след изкуствено осеменяване, като рожбата й се очаква да се появи на бял свят през месец май следващата година.

Все още не е възстановена мантинелата на пътя край Своге

Мантинелата, която се скъса при катастрофата на пътя край Своге, при която загинаха 20 души, все още не е поправена, съобщи БНТ. Участъкът от пътя е преасфалтиран, но металното заграждение не е възстановено, защото община Своге и АПИ продължават да спорят, кой е неговият собственик и съответно отговаря за ремонта.

14 коли зарязани на летището

14 автомобила са зарязани на паркинга на столичното летище и никой не ги търси, съобщиха от аеропорта пред „Монитор“. Возилата не „висят“ на обществените паркинги на летището, а са преместени на специално обособена зона. „При установяване на коли с по-дълъг престой се уведомява Гранична полиция, за да се провери дали автомобилът се издирва.