Тръгва приемът на проекти на компании да излязат на борсата
4

Тръгва приемът на проекти на компании да излязат на борсата

Пари от приватизация гарантират заеми на млади предприемачи

До няколко дни тръгва схемата за безвъзмездно финансиране на малки и средни компании (МСП) за излизане на фондовата борса, обяви зам.-председателят на СД на БФБ Васил Големански по време на форум, организиран от Клуб „Инвестор“. Финансирането на фирмите ще се осъществява посредством предоставянето на ваучери на стойност 50 хил. лева, като бенефициент ще бъде Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП).

Припомняме, че агенцията ще администрира процеса и ще набира заявления за получаване на ваучер. Ваучерът ще е с валидност 9 месеца като през този период компаниите трябва да получат одобрение на инвестиционния проспект за емитиране на ценни книжа от КФН и да обявят, и да осъществят успешна емисия за набиране на капитал (първично публично предлагане), чрез фондовата борса или чрез метода букбилдинг.

Освен първичното предлагане на МСП от фондовата борса работят по старта на многостранна платформа за търговия, на която в рамките на три месеца ще има секция за търговия на малки и средни предприятия и такива с облекчен проспект до 1 млн. евро.

ЕС изостава от САЩ между 3 и 5 пъти по рисков капитал, но се опитва да наваксва. За миналата година индустрията пораства с повече от 30 на сто и има над 3000 сделки за 17 млн. евро, което е рекорд, коментира Христо Стоянов от Европейския инвестиционен фонд. По данни на Invest Europe лидер по инвестиции в рисков капитал в региона ни е Полша и Румъния, България е на трето място.

„У нас липсва рисковият капитал, въпреки добрата тенденция да работят фондове със сериозни инвестиции. Пенсионните дружества управляват приблизително 12 млрд. лева, които обаче са под сериозни рестрикции по отношение на инвестициите“, коментира Големански евентуалното навлизане на големи институционални инвеститори.

Все още непознатият за предприемачи Общински гаранционен фонд (ОГФ) беше представен от Николай Ценков. Фондът гарантира с пари от приватизацията в столицата заемите пред банки на млади предприемачи. Ценков поясни, че засега фондът гарантира единствено кредитен риск, но се обмисля възможност да поеме в бъдеще и инвестиционен риск. От съществуването си досега ОГФ е раздал гаранции за 650 проекта на МСП за 117 млн. лева кредити.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.