Тръгва и национален мониторинг за реформата в Темида

Тръгва и национален мониторинг за реформата в Темида

Правят съвет за изпълнението на мерките по Механизма за сътрудничество. Вицепремиер и представляващият ВСС начело на новото звено, ще пишат доклади като Брюксел

Съвет за координация и сътрудничество между институциите ще осъществява национален мониторинг на трите власти-законодателна, изпълнителна и съдебна във връзка с отчитането изпълнението на мерките, предприети по препоръка на Брюксел в областта на независимостта, отчетността и реформата в съдебната власт, борбата с корупцията и организираната престъпност. Това предвижда проект на постановление на МС за създаване на въпросното звено, което на практика ще продължи мониторинга и след очакваното отпадане на Механизма за сътрудничество и проверка и докладите на ЕК.

То ще се състои от 10 души и ще бъде оглавено от двама съпредседатели-вицепремиера с ресор „правосъдие“ и представляващия ВСС, които към настоящия момент са съответно Екатерина Захариева и Боян Магдалинчев. Техен заместник ще бъде правосъдният министър, а редови членове ще са председателите на ВКС и ВАС, главният прокурор, шефовете на Инспектората към ВСС и на КПКОНПИ и министрите на вътрешните работи и на финансите.

Стъпката за формирането на мониторинговия съвет е мотивирана с факта, че към настоящия момент чрез действащото ни законодателство са създадени механизми, с които отделните институции представят дейността си пред обществеността. Примери за това са годишните доклади на ВКС, ВАС и главния прокурор, откритите заседания на пленума и колегиите на ВСС, оповестяването на резултатите от работата на интернет страниците на институциите, включително на Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система и на Националния съвет по антикорупционни политики. На национално ниво обаче липсва механизъм, който да дава възможност на отговорните институции от различните власти да представят обобщен напредък по всички показатели и препоръките към тях и да отчита цялостното изпълнение на мерките, свързани с борбата с корупцията и съдебната реформа, посочват от МС в мотивите си към проектопостановлението, което беше публикувано за обществено обсъждане.

То предвижда всички членове на съвета да отчитат своите действия в тази насока. В същото време ще могат да се дават идеи по отношение на предприемането на продължаващи мерки. Освен това ще се създаде възможност звеното да обсъжда и излиза с предложения за промени в нормативната уредба, а ако се налага на заседанията му ще бъдат канени и депутати, начело с шефа на правната комисия в НС. Неправителствените организации от своя страна ще имат право да отправят предложения за повдигане на определен въпрос на сбирките на членовете на звеното, което на свой ред ще трябва да приема решенията си с обикновено мнозинство. Отчетите за дейността на самия съвет пък ще се изготвят през шест месеца и ще се представят пред МС и ВСС. През същия период от време след двете редовни заседания в рамките на година ще се публикува и публичен доклад по примера на Брюксел за изпълнението на мерките, касаещи мониторинга. Той ще се качва на сайтовете на МС, ВСС и правосъдното министерство. Звеното трябва да стартира работа до два месеца след приемането на постановлението от кабинета.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.