Тръгна скандал с онлайн класация за Царица Роза

Тръгна скандал с онлайн класация за Царица Роза

Три дни след началото на онлайн-класацията за 52-та казанлъшка Царица Роза ИТ компания, създател и администратор на интернет-платформата обяви че ще заведе съдебно дело за  клевета срещу местно електронно издание заради публикация, поставяща под съмнение гласуването.

Мениджърът  на Simply Impressive Web Studio, Станислав Иванов разпрати съобщение, че  ще заведе съдебен иск за клевета, набеждаване и уронване на престижа на представляваното от него дружество по повод публикация под наслов "Подозират злоупотреби при онлайн гласуването за Царица Роза“ от 27 май.

Ай ти специалистът е категоричен:"Нищо от посоченото във въпросната статия не отговаря на истината. Приемам, че твърденията са плод на некоректно упражняване на журналистическата професия.Смятам да упражня правата си в предвидения от закона ред, за което ще уведомя обществеността независимо от резултата на изхода на делата.".Предстои да бъде поискана

независима техническа-компютърна експертиза, която да докаже имало ли е манипулации по време на online гласуването.

Часове след реакцията на Simply Impressive Web Studio в социалната мрежа се появиха публикации, че сайтът за гласуването ползвал т.нар. „бисквитки“ за лични данни без съгласие на  гласуващите.

24 са претендентките за короната на Царица Роза 2020, в тричленното жури е и златният Тео, преподавателят по физика и основател на спечелила международно признание школа Теодосий Теодосиев.

Гласуването трябва да приключи до 10 часа на 1 юни, коронясването е планирано за 5 юни.

 Най-дълголетният у нас конкурс за красавица води началото си от далечната 1968-а година, първата Царица Роза е била Радка Дерелиева. През последните три десетилетия в самото навечерие на коронясването или веднага след него са избухвали скандали „за нагласяване на резултатите“ без значение колко значими обществени фигури са били включени в журито. За пръв път на практика този път изборът е в зависимост от дадения в Интернет вот, спечелилата приза ще представлява пред света през следващите 12 месеца Казанлък и Долината на розите, тя ще бъде на два пъти в Япония за участие в местния празник на розата, организиран от градовете Фукуяма и Мунаката.Последната до сега „ царица“ Вероника Кънева е възпитаничка на ПМГ „Никола Обрешков“ и студентка по компютърни технологии.

Към обяд в четвъртък към финалната права с почти изравнени резултати вървяха абитуриентките от ПМГ „Н. Обрешков“ и гимназия „Екзарх Антим Първи“ Мария Петрова и Сузан Иглева.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.