Тръгна процедурата за изграждане на база за ангелите от планината в Дупница

Тръгна процедурата за изграждане на база за ангелите от планината в Дупница

Планинските спасители съкращават времето на акциите в планината

След повече от 3 години процедурата за изграждането на „Контролно-информационен пункт (КИП) „Седемте рилски езера” вече е обявена.

Постройката ще бъде функционално разделена на две части: база на Дирекция „НП Рила” и база на ПСС – Дупница. Двуетажната сграда ще бъде ситуирана на възлово място, предвидено да обхване голяма част от основния туристопоток в циркуса на Седемте рилски езера и към други туристически обекти. Постройката ще бъде със застроена площ 126,00 кв. м в местността „Сухия чал”, в близост до имота са хижа „Рилски езера” и лифта. Частта от сградата, която ще се предостави на ПСС ще бъде с отделен вход с общо прилежащо преддверие. Предвидени са дежурна стая за служителите на ПСС, помещение за първа помощ на пострадали, санитарен възел и помещение за съхраняване на специализирана екипировка и моторна шейна, както и две спални помещения и баня със санитарен възел.
Повече от 3 години бяха нужни, за да се стигне до обявяването на обществената поръчка за изграждането на базата, а самата сага продължи над 5 години.
Дупнишките спасители са без база, въпреки че охраняват най-посещавания район в страната. При наличието на пост в този район времето за придвижване на отряда ще бъде многократно съкратено, което е важно при спасителни акции. Многократно спасителите са посочвали, че така отрядът своевременно ще откликва при нещастни случаи и няма да се губят часове, докато се стигне от Дупница до пострадалия в планината. Освен това присъствието на спасители е района на Седемте рилски езера ще има и превантивна дейност.
Прогнозната стойност на поръчката за изграждането на контролно-информационния пункт е 470 078 лв. без ДДС. Оферти от кандидати за изпълнението на постройката се събират до 23-и април, а изпълнението на самата поръчка е със срок от 6 месеца.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.