Трупаме касови бележки в телефона

При плащане онлайн

Трупаме касови бележки в телефона

Електронните продавачи захвърлят касовите апарати

При плащане за стока или услуга онлайн потребителите ще получават касовите си бележки по електронен път. Така фискалните бонове ще се трупат в личните ни имейли, в дадено мобилно приложение или друга платформа, избрана от конкретния онлайн магазин. Такива промени в отчитането на електронната търговия се обсъждат между Националната агенция по приходите (НАП) и бизнеса.

Работата по проект за софтуерна фискализация продължава, като все още предстои да се изгладят някои неясноти. „Електронната търговия работи по специфичен начин - тя е неприсъствена, не предполага физически обект, тя е автоматизирана в огромната си част, където

софтуер следи наличностите от стоки

обновява ги, управлява процеса по избирането на стоката, нейното изпращане - чрез куриер или по друг начин, има автоматични плащания. Това е различно от конвенционалната физическа търговия, с която сме свикнали. Понеже се е променила тази среда, трябва да се промени и моделът, по който се отчитат продажбите”, разясни говорителят на агенцията Росен Бъчваров за „Монитор”. Цялостната идея е регистрираните в НАП електронни магазини, които наброяват около 20 000, да имат възможност изцяло по електронен път да изпращат към и да получават от приходното ведомство фискална информация. „Това ще става чрез софтуерен модул чрез интернет”, обясни Бъчваров. Така

отпада необходимостта от хартиени фискални бонове

съответно от касови апарати. След това същата тази бележка ще се изпраща отново по електронен път, но към клиента, закупил стоката или услугата. Това ще доведе до изсветляване на икономиката и до алтернативен доброволен метод за отчитане на продажби.

Реално сега се търси златната среда между модерно технологично решение, което да улесни е-бизнеса, и такова, което да гарантира на НАП, че законът ще бъде спазен. В обхвата на проекта попадат поръчки, направени и заплатени онлайн, но получени на място в магазин. Ако се поръча онлайн, но се плати във физически магазин, това остава извън идеята, защото само по себе си не е дистанционна продажба. Към момента проектът ще се прилага само за е-търговията, но по думите на Бъчваров, ако има достатъчно голям интерес и ако се намали щетата за фиска, то може да се мисли за разширяване на модела в други икономически сектори.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.