Трудовите инспектори тръгват по полето

ГИТ засилва контрола в селското стопанство

Трудовите инспектори тръгват по полето

Земеделците обявили над 35 000 еднодневни договори от началото на годината

Трудовите инспектори тръгват на проверки по полето. Това съобщиха от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда".

Причината за засиления контрол в сектор "Селско стопанство" е затоплянето на времето и активизирането на дейностите в него. Акцент при проверките ще бъде законосъобразното наемане на работна сила. За целта ще бъдат увеличени екипите, проверяващи в сектора, с инспектори по труда, осъществяващи контрол в други икономически дейности.

Секторът е един от най-рисковите по отношение използването на недеклариран труд и по осигуряването на здраве и безопасност при работа. Поради това ежегодно в него се извършват около 10 на сто от всички проверки на ИА ГИТ. През 2020 г. в селското стопанство са извършени 3567 проверки.

Констатираните нарушения са 10 464,

от които 6422 са свързани с осигуряването на здраве и безопасност при работа и 4028 - по изпълнение на трудовите правоотношения. Случаите на работа без трудов договор, установени в сектора през 2020 г., са 207 от 2641 общо.

Работниците в селското стопанство трябва да бъдат наети на трудов договор. Сключването на трудов договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа е само един от начините за законосъобразно наемане на работна сила в сектора. От 2021 г. тютюнопроизводителите също имат право да наемат работници с т.нар. еднодневни трудови договори. Наетите на тях не губят право на социално подпомагане и осигуряване и в същото време се осигуряват във фонд "Пенсии" и във фонд "Трудова злополука и професионална болест", припомнят от ГИТ.

Осигурителните вноски се внасят авансово, преди заявяването на образците на еднодневни трудови договори. Земеделските стопани, обработващи плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула, и тютюнопроизводителите могат да заявят образци по всяко време. Това може да стане

дори в извънработното за администрацията време

 чрез специално разработения софтуер за предоставянето им. Той позволява автоматично генериране на веднъж вече въведени данни на наети, калкулатор за дължими осигурителни вноски и данъци за сметка на наетите, чистата сума за получаване и др.

От началото на годината 225 земеделски стопани са заявили общо 35 647 бр. образци на еднодневни трудови договори, от които за 4 часа - 4270 бр. Основно договорите са за отглеждане на лозя - винени, ябълки, ягоди и лавандула.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.